BiH
375

Visoka zagađenost zraka: Preporučuje se nošenje zaštitnih maski kojih trenutno nema u apotekama

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dnevne koncentracije prašine sumpordioksida i dalje su veoma visoke, a naročito je kritično u jutarnjim i večernjim satima u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Stručnjaci savjetuju da se bez prijeke potrebe ne izlazi iz kuće, a onima koji su primorani preporučeno je korištenje zaštitnih maski.

Zrak u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Kaknju i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Preporučuje se smanjenje boravka na otvorenom, ne treba provjetravati prostorije, ne treba se izlagati fizičkom naporu, a savjetuje se, po mogućnosti, odlazak na okolne planine.

"Preporuke se odnose na sve građane, i na one koji su zdravi i na hronične bolesnike. Visokorizična grupa i osjetljiva populacija, kada je riječ o zagađenju zraka, su svakako djeca. Zbog toga roditeljima savjetujemo da djeci naprave mehaničku zaštitu za nos i usta, koristeći hiruršku masku, ili gazu preko koje će staviti šal i neku maramu", poručila je u razgovoru za Klix.ba direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo dr. Sena Softić-Taljanović.

Kontaktirali smo nadležne u JU Apoteke Sarajevo, gdje su za Klix.ba istakli kako nije zabilježen naročit interes građana za kupovinu maski za zaštitu od aerozagađenja, ali da trenutno takve maske nije moguće kupiti, jer ih nema u rezervama, te da će biti nabavljene u naredna dva dana.

S obzirom na to da su zagađenju zraka naročito izložena djeca koja putuju do škole i nazad, kontaktirali smo i Federalni Zavod za javno zdravstvo, gdje smo pitali da li postoji mogućnost obustave nastave zbog prevelikog zagađenja.

"Federalni Zavod za javno zdravstvo može napisati preporuku o određenim mjerama koje je potrebno poduzeti, ali s obzirom na to da zagađenje zraka nije jednako na području čitave FBiH, jer su najkritičniji Sarajevski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton, eventualna obustava nastave u nadležnosti je kantonalnih vlasti", istakli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Trenutno nema nikakvih najava da bi se nastava mogla otkazati, a u međuvremenu se svima savjetuje da se pridržavaju uputstava, te da, koliko je to moguće, što manje borave na otvorenom.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na čvrsta goriva, zatim to su industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.