{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronaći sistemska rješenja: Vijeće roditelja KS pozdravlja odluku o obustavi nastave

24.12.2015. u 11:26
166
16
Pronaći sistemska rješenja: Vijeće roditelja KS pozdravlja odluku o obustavi nastave
166
Pronaći sistemska rješenja: Vijeće roditelja KS pozdravlja odluku o obustavi nastave
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Vijeća roditelja Kantona Sarajevo sa svoje sjednice održane u Sarajevu, 23.12.2015. pozdravio je odluku Vlade Kantona Sarajevo o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama, te ističe da je neophodno nastaviti sa periodom obustave nastave sve dok traje stanje ugroženosti zdravlja i života.
Istovremeno se od Vlade Kantona Sarajevo traži da preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti na smanjenju zagađenosti koje su sadržane dokumentu "Akcioni plan za smanjenje čestičnih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo", iz 2013. godine, kako bi ovo pitanje bilo riješeno na sistematičan način i na dugoročnoj osnovi.

Vijeće roditelja KS, koje predstavlja preko 100.000 roditelja učenika osnovnih i srednjih škola je posebno istaklo da Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS svakodnevno apelira na građane da ne izlaze vani, da ne otvaraju prozore, koriste filtere u prostorima gdje borave, nose maske kad izlaze vani. Istaknuto je da osobito treba paziti na visokorizičnu grupu djece i učenika osnovnih i srednjih škola kojima je zdravlje direktno ugroženo. Naglašeno je da je posljednjih dana povećan broj oboljele djece i njihovih izostanaka sa nastave.

"Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da ovakva zagađenja uzrokuju skraćivanje života, obolijevanje od raznih bolesti te da najveći problem predstavljaju lebdeće čestice PM10 čije vrijednosti prelaze godišnji dozvoljeni prosjek kao i ukupan broj dana u kojima je taj prosjek prekoračen. Zdravlje i sigurnost naše djece uvijek trebaju biti na prvom mjestu", navodi se u saopćenju Vijeća roditelja KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: