BiH
1

RS i Crna Gora potpisale memorandum o prevenciji korupcije

SRNA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Predsjednici komisija za sprečavanje sukoba interesa Republike Srpske i Crne Gore Obrenka Slijepčević i Slobodan Leković potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o saradnji u oblastima koje se odnose na prevenciju korupcije i sprečavanje sukoba interesa javnih funkcionera.

Slijepčevićeva je rekla da je cilj saradnje razmjena znanja i iskustva u primjeni međunarodnih pravnih standarda i unutrašnjih propisa iz svih oblasti u nadležnosti ovih komisija.

Ona je novinarima u Banjoj Luci nakon potpisivanja Memoranduma rekla da će saradnja biti provedena kroz prekograničnu saradnju, studijske posjete, zajedničke obuke i projekte, organizaciju radionica, seminara, konferencija, edukacije potencijalnih subjekata sukoba interesa.

Radi što efikasnije realizacije projekta i ostvarivanja Memoradumom definisanog cilja komisije će se međusobno savjetovati, razmjenjivati relevantne informacije i sarađivati na unapređenju pravnog okvira i reformi zakonodavstva kojim se tretira oblast sukoba interesa.

"Od sada će zakonodavna vlast prilikom donošenja zakonskih propisa uzimati u obzir ovaj memorandum, te kod razmjene podataka prilagoditi zakonodavstvo koje će omogućiti ovim komisijama saradnju kako bi se spriječio kriminal", ocijenila je Slijepčevićeva.

Govoreći o funkcionerima iz Republike Srpske koji imaju neprijavljenu imovinu u Crnoj Gori, Slijepčevićeva je navela da Komisija nije imala prijava imovine van zemalja regiona, dok je u okviru regiona imovinu prijavilo oko 1.000 funkcionera iz Republike Srpske.

Komentarišući činjenicu da je Narodna skupština Srpske veoma brzo usvojila dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti, koje su dozvolile funkcionerima da budu u fondovima za obnovu Srpske nakon poplava, a godinama se bezuspješno apelovalo da se ovaj zakonski akt izmijeni, Slijepčevićeva je rekla da nije bilo političke volje nijedne strane da se izvrše izmjene, jer nikome to nije u interesu.

Predsjednik Komisija za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković rekao je da Crna Gora u ovoj oblasti ima veće iskustvo i da je ovakve memorandume već potpisala sa 11 zemalja iz njenog okruženja, ali i sa Kinom.

"U ovoj oblasti imamo dosta iskustava i ovo je samo jedan segment u lancu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Memornadum podrazumijeva razmjenu iskustava i upoznavanje sa preporukama koje EU u ovoj oblasti, to je poglavlje 23, traži da se ispune kao uslov za ulazak", istakao je Leković.

Leković je rekao da cilj Komisije nije razmjena imena onih koji imaju imovinu, već sprečavanje sukoba interesa i upoznavanje funkcionera da se imovina mora prijaviti, jer će u protivnom biti krivično gonjeni.