BiH
0

Oko 1.000 funkcionera u RS-u prijavilo imovinu u nekoj od zemalja regiona

FENA
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Oko 1.000 funkcionera u Republici Srpskoj prijavilo je da posjeduje imovinu u nekoj od zemalja regiona, izjavila je predsjednica Komisije za sprječavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske Obrenka Slijepčević.

Ona je potvrdila da Komisija nije imala prijave imovine funkcionera u RS-u van zemalja regiona, dok je u okviru regiona imovinu prijavilo oko hiljadu funkcionera iz RS-a.

"Od oktobra, kada su bili izbori, od ukupnog broja tih obrazaca kojih ima oko 3.000 sigurno se oko 1.000 odnosi na funkcionere koji imaju imovinu van RS", rekla je Slijepčević nakon što je danas u Banjoj Luci potpisan Memorandum o saradnji između komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Crne Gore.

Istakla je da i drugi kontrolni organi treba da utvrđuju kako je neko stekao određenu imovinu.

Predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa u Crnoj Gori Slobodan Leković pojašnjava da cilj Komisije nije razmjena imena funkcionera RS-a koji imaju imovinu na teritoriji Crne Gore, već sprječavanje sukoba interesa i upoznavanje funkcionera da se imovina mora prijaviti, jer će u protivnom biti krivično gonjeni.

Smatra i da Crna Gora u oblasti sprječavanja sukoba interesa ima veće iskustvo te da je ovakve memorandume već potpisala s 11 zemalja iz njenog okruženja, ali i s Kinom.

"U ovoj oblasti imamo dosta iskustava i ovo je samo jedan segment u lancu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije" kazao je Leković.

Govoreći o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u RS-u, da bi se neke odredbe pooštrile, predsjednica te komisije Obrenka Slijepčević je rekla da za to trenutno nema političke volje „niti s jedne strane, da li vladajućih ili ne, jer kada se zagrebe po džepu jednostavno nikome nije u interesu da se pogleda u oči toj činjenici” i da se utvrdi šta je sukob interesa i da li ga ima.

Inače, cilj saradnje dviju komisija je razmjena znanja i iskustva u primjeni međunarodnih pravnih standarda i unutrašnjih propisa iz svih oblasti u njihovoj nadležnosti.

Saradnja će biti provedena kroz prekograničnu saradnju, studijske posjete, zajedničke obuke i projekte, organizaciju radionica, seminara, konferencija, edukacije potencijalnih subjekata sukoba interesa, poboljšanje pristupu informacijama koje su značajne za sprječavanje sukoba interesa, prevenciju korupcije i ostvarivanje regionalne saradnje.