Zakoni o obrazovanju
5

Roditelji i sindikati: Obrazovanje u KS ne smije biti plijen jedne političke stranke

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo će u ponedjeljak, 10. aprila, raspravljati o zakonima o osnovom i srednjem obrazovanju KS koji su izazvali burne reakcije roditelja, sindikata, Ekonomsko-socijalnog vijeća i struke.

Na današnjoj konferenciji za novinare Centri civilnih inicijativa, Vijeće roditelja KS, sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja KS, Ekonomsko-socijalno vijeće i Udruženje poslodavaca KS poslali su poruku da žele spriječiti politizaciju obrazovanja. Istakli su da ovi zakoni nisu reformski jer u prvom planu nisu djeca, roditelji i nastavnici već, kako kažu, partikularni stranački interesi jedne političke stranke koja želi imati svoj kadar u školskim odborima, dati neograničene mandate direktorima i upravljati njihovim izborom.

"Bez predloženih amandmana zakoni se ne trebaju usvajati jer neće donijeti dobro djeci", rekao je Adis Arapović iz CCI-a.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro rekao je kako se na ovom zakonu radi od 2015. godine te da već od tada pojedini direktori žele zakon koji će im dati neograničene mandate.

"Nekolicini direktora ističe drugi, treći ili četvrti mandat. Oni više ne smiju biti u školama. Nećemo političke aktere za direktore i članove školskih odbora. Nadamo se da ćemo djeca i mi svi 10. aprila reći da smo dobili pravi reformski zakon", kazao je Sivro.

Jasmina Komar iz Vijeća roditelja KS podsjetila je na zaključke koje su donijeli na vanrednoj sjednici Skupštine i još jednom naglasila da na prvom mjestu treba da budu učenik i njegova prava, inkluzija, rješenje za eksterne mature, roditelji i depolitizacija škola.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Faruk Bešlić naglasio je kako obrazovanje nije i ne smije biti politički plijen jedne političke stranke.

"Ministarstvo, bez obzira na to iz koje je partije čelo, mora osigurati program i finansijsku pretpostavku za obrazovanje i odgoj. Obrazovanje je interes cijele države. Ovaj zakon mora poslati poruku najjačoj partiji u KS - SDA da političke stranke ne smiju biti suprotne interesu učenika, roditelja i nastavnika", kazao je Bešlić.

Franjo Rener iz Ekonomsko-socijalnog vijeća KS kazao je kako je ovo prvi put da je ESV izigrano jer su ga zaobišli u samom početku kreiranja zakona, dok je Nijaz Skenderagić iz Udruženja poslodavaca KS kazao kako je potrebno više sarađivati s poslodavcima da se ne bi školovao kadar koji će završiti na biroima.

"Osjećamo posljedice uplitanja politike u ekonomiju, a pogotovo u obrazovanje. Molimo ih da puste nastavnike da se bave djecom, a djeca obrazovanjem", naglasio je Skenderagić.

Dijana Parla iz Vijeća roditelja kazala je kako su oni pozvani da učestvuju u izradi elaborata koji se tiče mreže škola, odnosno ukidanja pojedenih osnovnih škola i spajanja s drugim, ali da do sada nije održan nijedan sastanak. Rok za okončanje izrade elaborata ističe 16. aprila.

Učesnici današnje konferencije predali su amandmane zastupnicima Skupštine KS iz pet različitih političkih stranaka.

"Za sada nam je 21 zastupnik kazao da će glasati za njih, a saznali smo da se vrši i pritisak da ovi zakoni budu skinuti s dnevnog reda. Ukoliko do toga dođe, premijer Elmedin Konaković će sam sebi zabiti autogol", kazao je Bešlić.

Skupština ima 34 zastupnika. Sjednica u ponedjeljak počinje u 10 sati, a zakoni su 3. i 4. tačka dnevnog reda.