Vanredna sjednica
40

Vijeće roditelja KS: Podržavamo zakon o osnovnom obrazovanju samo ako se usvoje amandmani

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo održalo je vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj je raspravljano o novim zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju. Jednoglasno su poručili kako prihvataju zakone samo u slučaju da se usvoje amandmani koji sadrže ranije upućene primjedbe Vijeća roditelja KS.

"Vijeće roditelja smatra neophodnim donošenje srednjoročne strategije razvoja i unaprjeđenja kvalitete obrazovanja sa jasnim ciljevima, a potom usvajanje zakonskih i podzakonskih akata kojima bi se definisala kvalitetna reforma obrazovanja u KS", navodi se u jednom od zaključaka.

Istakli su kako podržavaju sve amandmane koji su objavljeni na zvničnoj stranici Skupštine KS, a o kojima će se raspravljati sljedeće sedmice. Posebno izdvajaju amandmane koji se odnose na zaštitu i prava učenika, inkluziju, eksterne mature, mreže škola, pitanja nadarenih učenika, prava i obaveze i učešća roditelja u odgojno-obrazovnom procesu, te depolitizacije škola.

Pozvali su poslanike Skupštine KS svih političkih partija da usvoje Prijedloge Zakona samo ukoliko se usvoje i pomenuti amandmani.

"Ukoliko se pomenuti amandmani ne usvoje, Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS, a u skladu sa svim zakonskim rješenjima i konvencijama, donijet će odluku o svom daljem učešću kao jedan od socijalnih partnera u odgojno-obrazovnom procesu", zaključili su iz Vijeća roditelja.