BiH
7

Rješavanje tehnološkog viška: Niko od nastavnog osoblja u KS neće ostati bez posla

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Samovolji direktora osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, kada je riječ o zapošljavanju radnika, došao je kraj. Prema riječima predstavnika sindikata obrazovanja osnovnih i srednjih škola i Ministarstva za obrazovanje KS svi konkursi će od sada biti provjeravani kako se ne bi ponovila situacija pojavljivanja tehnološkog viška među nastavnim osobljem.

"Do tehnološkog viška je došlo iz tri razloga: smanjuje se broj učenika, a zakonom nisu definisana upisna područja kako bi se planski definisalo koliko će biti djece, a samim tim i radnika, političko zapošljavanje na tri, četiri ili pet časova, što su radili direktori u predizbornoj kampanji koji su politički aktivni i radi racionalizacije. Bitno je istaći da smo ove godine podvukli crtu i nema više takvog zapošljavanja", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Traže povećanje plata

Istaknuo je kako je u racionalizaciji ostvarena ušteda od šest miliona KM te da je već dva miliona KM iskorišteno za poboljšanje uvjeta u školama i nastavi. Također, Sivro je najavio kako će nastavno osoblje tražiti povećanje plata za 10 posto.

"Radnicima u osnovnim školama je oduzeto 10 posto od plate 2010. godine. Bili smo strpljivi sedam godina. Nećemo ugroziti nikoga i nećemo uzimati dodatne pare iz budžeta već iz ušteda koje kontinuirano ostvarujemo", rekao je Sivro.

Samovolja direktora

Sindikati smatraju kako problem u segmentu obrazovanja u KS datira od 1997. godine kada se počelo primati nastavno osoblje bez kriterija.

"U Skupštini često čujemo da ima manje učenika nego nastavnika, ali i Skupština je dovela do toga. Opća neodgovornost velikog broja direktora dovela je do problema. Sakrivaju brojeve časova i tražili su da se raspisuju konkursi za prijem na 35 časova, a realne potrebe su bile za 12 i sl. Ovo je pokazatelj kako se privatizuje škola kad se zasjedne na poziciju. Škola nije direktorova već učenika, roditelja i nastavnika", rekao je predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Zahvaljujući dogovoru sindikata i resornog ministarstva, status 269 uposlenika u osnovnim i srednjim školama KS koji su bili tehnološki višak je riješen. Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ističu da su zadovoljni jer niko neće ostati bez posla. Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović kazao je kako su rješavajući ovu situaciju nailazili na brojne probleme.

"Imamo dva upisna roka, a predviđen je jedan jer bi se tada znale kadrovske potrebe i sve bi bilo završeno prije početka školske godine. Imali smo problem s direktorima koji nisu dostavili podatke komisiji te s tim što je komisiji koja je trebala donijeti odluke istekao mandat pa smo morali formirati novu. Bilo je narušavanja principa i nepovjerenja u komisiji, ali napravili smo najveći uspjeh jer smo zbrinuli tehnološki višak i rasteretili sistem", rekao je Kazazović.

Stroge kontrole

Istakao je kako će sada biti dva javna konkursa za zapošljavanje godišnje te da će biti strogo kontrolirani. Ministarstvo obrazovanja radi s Ministarstvom finansija KS kako bi upratili eventualne nepravilnosti. Dodao je kako ih čeka još mnogo posla, ali i da će podržati radnike u povećanju plate, koje će se ostvariti iz ušteda. Ipak, istakao je Kazazović, ta odluka je na Vladi KS.

Na današnjoj konferenciji za novinare naglašeno je kako je saradnja Vlade KS i sindikata primjer socijalnog partnerstva i komunikacije koja mora vladati između ove dvije strane.