Oglasila se Naša stranka
22

Večeras rasprava o Urbanističkom planu KS: Hoće li Prva transferzala prekidati Vilsonovo šetalište?

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Večeras se u Domu mladih u Sarajevu održava Centralna javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana KS. Tim povodom oglasili su se iz Naše stranke.

"Urbanistički plan koji trebamo donijeti bit će revolucionaran iskorak ka izgradnji novog urbanog identiteta Sarajeva. Pod tim mislimo na približavanje općina i naselja kakve su Hadžići, Vogošća, Hrasnica i drugih samom centru grada, zahvaljujući izgradnji saobraćajne infrastrukture, ali i na pretvaranje Sarajeva u 15-minutni grad, tj. grad u kojem je svakom omogućeno da svoje svakodnevne potrebe obavi u roku od 15 minuta krećući se javnim prevozom, pješice ili biciklom", navode iz Naše stranke.

Sarajevo kao grad javnog prevoza, biciklista i pješaka, to je u konačnici ono što ćemo dobiti provodeći novi urbanistički plan u djelo, navode iz Naše stranke.

"Grad u čijem je samom centru moguć svakodnevni odmor. Posebno atraktivnom u tom smislu vidimo planiranu Muzejsku četvrt koja će obuhvatati Zemaljski i Historijski muzej, ali i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi koji će biti izgrađen. Svi ti muzeji smješteni u ambijentu zelenila koje pruža Vilsonovo šetalište bit će oaza mira kako za rekreativce, tako i za porodice s djecom. Posebno želimo naglasiti da ćemo se boriti da ne dođe do izgradnje dionice Prve transverzale kroz Vilsonovo, kako bi taj prostor ostao netaknut bukom i ispušnim gasovima automobila", ističu iz Naše stranke.