BiH
1.6k

Rešidat za Klix.ba: Zemaljski muzej BiH otvara se početkom septembra!

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat kazao je za Klix.ba da će Zemaljski muzej BiH biti otvoren početkom septembra, te da su organi vlasti u BiH našli rješenje za način finansiranja institucija kulture.

"Tromjesečni rad je urodio plodom. Jedan od osnovnih zadataka Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i mene kao resornog ministra, naravno uz pomoć ostalih institucija i državnog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića je uradio plodom i Zemaljski muzej bit će otvoren početkom septembra. Drago mi je što nam je prioritet bio rješavanje problema Zemljskog muzeja i ostalih šest institucija kulture", rekao je Rešidat.

Dodao je da je riješen i osnovni problem vezan za finansijsku konstrukciju koja treba osigurati kontinuiran rad svih sedam institucija.

"Finansirat će se iz svih nivoa vlast, odnosno iz državnog, federalnog, kantonalnog, općinskog i gradskog nivoa. Ministarstvo kulture i sporta KS preuzet će veći dio obaveza kada je u pitanju izmirivanje nagomilanih dugovanja isto kao i finansiranje u budućnosti", kazao je Rešidat.

Rešidat je istakao kako je sramno što je ovakav problem bio slika lošeg odnosa vlasti u proteklom periodu i što su dvije zakucane daske predstavljale njihov odnos prema kulturi.

"Pozitivna i ohrabrujuća stvar je to što je postignut dogovor. Još uvijek čekamo odgovor Federalnog ministarstva kulture i sporta, ali se nadamo da će na prvom mjestu prevagnuti ljudski odnos prema tim institucijama, a ne politčki ciljevi", zaključio je Rešidat.