{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon tri godine rješenje na vidiku: Zemaljski muzej BiH će biti otvoren u septembru

4.8.2015. u 19:26
3
99
Nakon tri godine rješenje na vidiku: Zemaljski muzej BiH će biti otvoren u septembru
3
Nakon tri godine rješenje na vidiku: Zemaljski muzej BiH će biti otvoren u septembru
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kaže kako je, od dolaska na ovu funkciju, najviše aktivnosti imao upravo na traženju rješenja za Zemaljski muzej BiH.
“Radimo na tome da uspostavimo uslove za rad i ostalih šest institucija kulture koje su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ostale bez osnivača”, kaže Osmanović.

Na pretposljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH podnesena je Informacija o trenutnom stanju u sedam institucija kulture.

“Zajedničko im je da se nalaze u izuzetno teškoj situaciji, kao i da nije definisana upravljačka struktura. Mi smo ponudili Vijeću ministara određene zaključke i oni su usvojeni”, kaže za Klix.ba Osmanović.

Naime, zaključeno je da se zaduži Ministarstvo civilnih poslova BiH da sa ostalim ministarstvima Vijeća ministara BiH formira jednu interresornu grupu koja bi na adekvatan način pristupila rješavanju problema.

“Također, ministarstvo civilnih poslova BiH se zadužuje da zajedno sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima iz oblasti kulture iznađe mogućnosti stabilnog finansiranja i privremenog uspostavljanja upravljačke strukture”, navodi Osmanović.

Ministarstvo civilnih poslova je posljednjih mjeseci u stalnom kontaktu s Vladom KS, s općinama grada Sarajeva, gradonačelnikom Sarajeva, kao i s ministarstvima obrazovanja i kulture na nivou FBiH.

“Ovih dana ćemo krenuti u konsultacije i s Ministarstvom kulture RS i nadam se da smo u dobroj mjeri odmakli u iznalaženju jednog stabilnijeg i sigurnijeg načina finansiranja institucija kulture. Nadam se da ćemo u prvoj polovini septembra ove godine otvoriti Zemaljski muzej BiH i da će on imati stabilno finansiranje. U narednom periodu, nakon otvaranja, interresorna radna grupa treba iznaći način da u skladu sa zakonom riješi pitanje svih ovih sedam institucija kulture”, kaže Osmanović.

Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, još je prije nekoliko mjeseci rekao da kod novih vlasti postoji volja da se riješi problem Zemaljskog muzeja.

Također, Busuladžić je potvrdio za Klix.ba da se stvari kreću u pozitivnom smjeru i da bi Zemaljski muzej svoja vrata mogao otvoriti u septembru ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: