Kultura
125

Ključni sastanak o sudbini Zemaljskog muzeja, Osmanović ne očekuje opstrukcije iz RS-a

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas će biti održan sastanak ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića sa entitetskim ministrima kulture, na kojem će biti razgovarano o sudbini Zemaljskog muzeja, potvrdio je za Klix.ba Osmanović.

Osmanović navodi da je u proteklom periodu poduzeto niz aktivnosti kako bi Zemaljski muzej bio otvoren što prije.

"Mi smo rekli da će to biti do polovine septembra i nadamo se da ćemo u tome uspjeti", navodi Osmanović.

U proteklih 10-ak godina nastala su ogromna finansijska dugovanja Zemaljskog muzeja BiH, ali i drugih šest institucija kulture koje nemaju riješen status. Kako navodi Osmanović, one su danas u minusu za jedan cjelokupan godišnji budžet, odnosno za blizu 4,5 miliona KM.

"Mi smo se dogovorili da u periodu 2016.-2018. napravimo takvu finansijsku konstrukciju koju će podržati svi nivou vlasti, od općinskog, preko kantonalnih i entitetskih, do državnog nivoa. Cilj je zatvoriti taj minus i osigurati stabilno finansiranje, a radna grupa koju će formirati Vijeće ministara BiH treba iznaći sistemsko rješenje", navodi Osmanović.

On navodi da ne očekuje protivljenje iz RS-a jer je danas svima jasno da Zemaljski muzej BiH pripada svim narodima i građanima BiH.

"Takvo jedno ogromno kulturno-historijsko naslijeđe koje Zemaljski muzej čuva trebalo bi nas sve potaknuti da radimo na tome da ga podignemo na jedan zavidan nivo. Dovoljno je reći samo godinu osnivanja i to je pokazatelj važnosti i značaja ovog muzeja. Ne očekujem bilo kakve opstrukcije već očekujem da se svi uključe u rješavanje tog pitanja. Treba imati strpljenja i mudrosti, a svima onima koji imaju određene sumnje treba prezentirati prave činjenice", pojašnjava Osmanović.

Na današnjem sastanku trebalo bi se razgovarati o modelima finansiranja i upravljanja Zemaljskim muzejom BiH, a Osmanović ističe da će se rad na rješavanju ovog pitanja nastaviti čak i ako današnjem sastanku ne budu prisustvovali predstavnici RS-a.