Kultura
14

Osmanović: Hitno riješiti status Zemaljskog i Historijskog muzeja

Klix.ba
Ministar civilnih poslova Adil Osmanović posjetio je danas Zemaljski i Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Predstavnici ovih institucija kulture informisali su ministra Osmanovića o teškoj situaciji u kojoj se te ustanove nalaze. Zemaljski muzej ima dugovanja od oko 3 miliona maraka, koja se uglavnom odnose na obaveze prema zaposlenima.

Informisali su ministra da je za minimalne potrebe ove institucije potrebno obezbjediti 115.000 KM mjesečno.

Osmanović je naglasio da u potpunosti podržava rješavanje statusa ove institucije, najznačajnije za bosanskohercegovačku kulturu, te da će u saradnji sa institucijama na drugim nivoima vlasti nastojati da se predloži optimalno i provodivo rješenje.

"Nedopustivo je da Zemaljski muzej ostaje bez izuzetnih kadrova koji odlaze zbog nemogućnosti da se obezbjedi osnovno funkcionisanje Muzeja. Građa kojom ova ustanova raspolaže, mora biti sačuvana za buduće generacije“, smatra ministar Osmanović, saopćeno je iz Ministartsva civilnih poslova.

U razgovoru sa predstavnicima Historijskog muzeja ocjenjeno da pravni status najveći problem u radu te institucije. Ustanova ispunjava obaveze prema 15 zaposlenih zahvaljujući isključivo velikom entuzijazmu.

Osmanović je najavio da će, nakon sagledavanja stanja, održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih sedam institucija kulture od značaja za BiH i nakon toga saopštiti konkretan prijedlog sa rješavanje njihovog statusa.