{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: U što skorijem vremenu otvoriti Zemaljski muzej

24.7.2015. u 15:42
15
28
Osmanović: U što skorijem vremenu otvoriti Zemaljski muzej
15
Osmanović: U što skorijem vremenu otvoriti Zemaljski muzej
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović naglasio je da je dugogodišnji neriješen status institucija kulture od značaja za BiH rezultirao teškim finansijskim stanjem u ovim institucijama. Informisao je gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića da je posjetio svih sedam institucija kulture i lično se uvjerio da su vrijedni eksponati ugroženi.
Osmanović naglasio je potrebu za podizanjem svijesti javnosti o značaju kulturno-historijskog blaga smještenog u zatvorenom Zemaljskom muzeju i drugim institucijama i izrazio svoje očekivanje da će se iznaći rješenje za otvaranje Zemaljskog muzeja u što skorijem periodu.

Rekao je da su pokrenute konsultacije i pripremljen Memorandum čijim potpisivanjem bi se ključni akteri obavezali na saradnju i finansijsku podršku i u tom smislu zatražio podršku Grada Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Gradonačelnik Komšić izrazio je zadovoljstvo iniciranim aktivnostima, posebno rješavanjem statusa Zemaljskog muzeja koji čuva najveće kulturno blago u BiH. Gradonačelnik Komšić je pozdravio aktivnosti ministra civilnih bposlova u rješavanju ovog veoma važnog pitanja. Obećao je da će Grad Sarajevo finansijski podržati inicirane aktivnosti.

Najveća pažnja u razgovoru posvećena je Zemaljskom muzeju, ali je istaknuta važnost rješavanja statusa i drugih institucija koje čuvaju eksponate kulturne baštine svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: