Kultura
0

Rešidat: Svaka institucija treba da preuzme svoj dio obaveza finansiranja Zemaljskog muzeja

FENA
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej BiH bi mogao biti ponovo otvoren u prvoj polovini septembra, jer je dogovoreno da će biti finansiran sa svih nivoa vlasti - potvrdio je Feni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

Naglasio je da je razgovarao s direktorom Zemaljskog muzeja Adnanom Busuladžićem koji također želi da se konačno završi saga o ovom muzeju, ali i ostalim institucijama kulture od državnog značaja koje su proteklih godina bile zaboravljene.

Iako to nije nadležnost Ministarstva kulture i sporta KS-a, dodao je Rešidat, protekla tri mjeseca je radio na prijedlogu sistemskog rješenja za finansiranje ovog muzeja.

  • Svaka institucija treba da preuzme svoj dio obaveze finansiranja troškova te da preuzme plaćanje nagomilanih dugovanja tokom dvije godine - pojasnio je.

Rešidat je naglasio da će Zemaljski muzej BiH finansirati Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo kulture i sporta KS-a, Grad Sarajevo te općine Stari Grad, Novi Grad, Centar i Novo Sarajevo.