Dodik najavljuje
0

Referendum o podršci Dejtonu polovinom februara?

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da bi polovinom februara mogao da bude održan referendum u Srpskoj o tome da li građani podržavaju Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je novinarima rekao da će referendum biti raspisan u najboljem trenutku, kada za to bude vrijeme, dodavši da se sada pred parlamentom nalazi novi zakon o referendumu, koji će biti usvojen u prvim danima februara.

"Imajući u vidu složenu strukturu odlučivanja kod nas i činjenicu da postoji Vijeće naroda, koje ima pravo veta, očekujemo da će Bošnjaci staviti veto na taj zakon, što znači da će on biti uključen u Ustavni sud", rekao je Dodik.

On je dodao da je, nakon odobrenja od Ustavnog suda, to potpuno ustavan i regularan zakon, i slijedi raspisivanje odluke o referendumu.

"Ako se ne podigne veto, to bi moglo biti već polovinom februara. Govorim hipotetički", rekao je Dodik.

On je istakao da je referendum izborno demokratsko pravo naroda, ponovivši da na dnevnom redu RS nije secesija i razgradnja Dejtonskog mirovnog sporazuma, već njegovo jačanje.

Dodik je napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum okvir za ukupnu organizaciju BiH, koji je posljednjih godina raznim akrobacijama, prije svega, nekih predstavnika međunarodne zajednice, bitno ugrožen.
"Republika Srpska je godinama unazad pokušala da obezbijedi poštovanje Dejtonskog sporazuma i očigledno je da nismo uspjevali, tako da smo se odlučili da uđemo u proces raspisivanja referenduma, koji bi trebalo da kaže da li narod u RS podržava Dejtonski sporazum ili ne i da li prihvata njegovo kršenje, koje u suštini znači ukidanje RS", naglasio je Dodik.

On je rekao da ni u jednoj rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, ni u Dejtonskom sporazumu, a niti u takozvanim bonskim ovlašćenjima, ne postoji ovlašćenje visokog predstavnika da donosi zakone, zbog čega je učinjeno pravno nasilje promovisanjem više od 300 zakona u BiH u svim periodima raznih visokih predstavnika.

Komentarišući izjavu odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o vojnoj interevenciji u slučaju raspisivanja referenduma o izdvajanju RS iz BiH, Dodik je rekao da je od toga daleko ozbiljnija izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je prije dvije godine o mogućnosti slanja vojske razgovarao sa Mesićem.

Dodik je, međutim, rekao da su sada mnogo važnije izjave novog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je, kako je naveo, apsolutno negirao tu mogućnost.

Govoreći o ratnim dešavanjima u Srebrenici, Dodik je rekao da je činjenica da je tamo počinjen težak zločin, ali da sigurno nije jedini, istakavši da je na prostoru Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta koji su gravitirali zaštićenoj zoni u tri godine pobijeno 3 500 Srba u akcijama komadanta srebreničkih snaga Nasera Orića.

"Ne bježimo od toga da se Srebrenica označi kao mjesto ogromnog zločina ograničenog genocida, kako to kaže presuda Međunarodnog suda, ali smatramo da jedan dan koji je isključivo vezan za Srebrenicu ne može da bude dan sjećanja za sve zločine, kao što Bošnjaci  ne bi prihvatili da to bude neki dan kada su vršeni zločini nad Srbima u BiH", rekao je Dodik.
On smatra da bi se trebalo doći da do jednog datuma, prihvatljivog za sve, koji će biti proglašen danom sjećanja na žrtve u BiH.