Milorad Dodik
0

"Republika Srpska neće referendum o secesiji"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS nema na dnevnom redu referendum o secesiji i statusu, već želi da se odredi prema onom što je Daytonski sporazum i njegova suština.

Dodik smatra da bi dobitna kombinacija za BiH bila da se prihvati realnost Dayonskog sporazuma, RS i Federacija BiH (FBiH), a da se na državnom nivou provodi ono što je dogovoreno konsenzusom, te evropski put zemlje i članstvo u NATO-u.

Gostujući sinoć na BHT1, Dodik  je istakao da se zalaže za evropski put BiH i da je spreman da radi na dva važna pitanja: da se očuva dejtonski okvir BiH, koji se pokazao kao modus za dugoročno egzistiranje ove zemlje i da podrži evropski put, a da se u okviru toga ne ugroze daytonske strukture. 

Dodik je istakao da je u BiH od ključne važnosti da otpočne dijalog i da se otklone sve preostale prepreke za liberalizaciju viznog režima, ali i da se Ustav BiH uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudom Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci".  

On je pozvao lidere Stranke za BiH Harisa Silajdžića, SDA Sulejmana Tihića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i sve druge političke lidere u BiH da to učine. 

"U ovom trenutku BiH je ispunila sve političke zahtjeve vezane za viznu liberalizaciju. BiH je u ovom trenutku ispunila više zahvjeva iz Mape puta nego što je to ispunila Srbija u momentu kada je dobila liberalizaciju", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo bi potpuno nepošteno i govorilo bi o nekom drugom karakteru odnosa EU prema BiH ukoliko u junu građani BiH ne bi dobili liberalizaciju viznog režima. 
"Kada i to završimo i riješimo pitanje Ustava na brz način,  to nikoga neće zadovoljiti, jer mi nismo srećni što moramo mijenjati Ustav, a ovi drugi neće biti srećni što će dobiti manje nego što očekuju. Ali  kretaćemo se  dalje i napraviti novu atmosferu u kojoj ćemo napredovati dalje u evropskim integracijama", rekao je Dodik. 

On je istakao  da nije protiv popravke Ustava BiH u smislu provođenja presude Evropskog suda, odnosno  da se stvore jednaki uslovi za kandidovanje, ali da je protiv kompletnog redizajniranja Predsjedništva BiH. 

Govoreći o ekonomskoj situciji, Dodik je rekao da je Vlada RS u protekle dvije godine pripremila sve pretpostavke za velike investicije i da je u ovom trenutku sposobna da odgovori na socijalne i razvojne izazove. 

On je naglasio da postoje problemi jer se i u BiH osjećaju posljedice globalne ekonomske krize. 

"U ovoj godini ćemo imati dvocifreni rast industrijske proizvodnje u RS. Vidimo neka kretanja koja su dobra, nisam zadovoljan sa nivoom socijalne sigurnosti, ali je ona u okviru onoga što je mogućnost RS sa stanovišta njene produkcije maksimalizovana", rekao je Dodik. 

Dodik je upozorio da će, ukoliko FBiH ugrozi stendbaj-aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i RS postane kolateralna šteta  to izazvati političke probleme. 
Govoreći o referendumu o podršci Daytonskom sporazumu, Dodik je napomenuo da to nije referendum o secesiji i odvajanju RS iz BiH.

On je izrazio uvjerenje  da narod u RS podržava Daytonski sporazum, što ne bi trebalo da bude problem i drugima u BiH.

"Ako odgovor naroda bude "ne" moramo sjesti i na bazi toga koncipirati politiku koja treba da bude transparentna i bazirana na takvoj volji ljudi", rekao je premijer Dodik.