{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Republika Srpska neće referendum o secesiji"

S
27.1.2010. u 08:26
0
173
"Republika Srpska neće referendum o secesiji"
0
"Republika Srpska neće referendum o secesiji"
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS nema na dnevnom redu referendum o secesiji i statusu, već želi da se odredi prema onom što je Daytonski sporazum i njegova suština.
Dodik smatra da bi dobitna kombinacija za BiH bila da se prihvati realnost Dayonskog sporazuma, RS i Federacija BiH (FBiH), a da se na državnom nivou provodi ono što je dogovoreno konsenzusom, te evropski put zemlje i članstvo u NATO-u.

Gostujući sinoć na BHT1, Dodik je istakao da se zalaže za evropski put BiH i da je spreman da radi na dva važna pitanja: da se očuva dejtonski okvir BiH, koji se pokazao kao modus za dugoročno egzistiranje ove zemlje i da podrži evropski put, a da se u okviru toga ne ugroze daytonske strukture.

Dodik je istakao da je u BiH od ključne važnosti da otpočne dijalog i da se otklone sve preostale prepreke za liberalizaciju viznog režima, ali i da se Ustav BiH uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudom Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci".

On je pozvao lidere Stranke za BiH Harisa Silajdžića, SDA Sulejmana Tihića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i sve druge političke lidere u BiH da to učine.

"U ovom trenutku BiH je ispunila sve političke zahtjeve vezane za viznu liberalizaciju. BiH je u ovom trenutku ispunila više zahvjeva iz Mape puta nego što je to ispunila Srbija u momentu kada je dobila liberalizaciju", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo bi potpuno nepošteno i govorilo bi o nekom drugom karakteru odnosa EU prema BiH ukoliko u junu građani BiH ne bi dobili liberalizaciju viznog režima.

"Kada i to završimo i riješimo pitanje Ustava na brz način, to nikoga neće zadovoljiti, jer mi nismo srećni što moramo mijenjati Ustav, a ovi drugi neće biti srećni što će dobiti manje nego što očekuju. Ali kretaćemo se dalje i napraviti novu atmosferu u kojoj ćemo napredovati dalje u evropskim integracijama", rekao je Dodik.

On je istakao da nije protiv popravke Ustava BiH u smislu provođenja presude Evropskog suda, odnosno da se stvore jednaki uslovi za kandidovanje, ali da je protiv kompletnog redizajniranja Predsjedništva BiH.

Govoreći o ekonomskoj situciji, Dodik je rekao da je Vlada RS u protekle dvije godine pripremila sve pretpostavke za velike investicije i da je u ovom trenutku sposobna da odgovori na socijalne i razvojne izazove.

On je naglasio da postoje problemi jer se i u BiH osjećaju posljedice globalne ekonomske krize.

"U ovoj godini ćemo imati dvocifreni rast industrijske proizvodnje u RS. Vidimo neka kretanja koja su dobra, nisam zadovoljan sa nivoom socijalne sigurnosti, ali je ona u okviru onoga što je mogućnost RS sa stanovišta njene produkcije maksimalizovana", rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da će, ukoliko FBiH ugrozi stendbaj-aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i RS postane kolateralna šteta to izazvati političke probleme.

Govoreći o referendumu o podršci Daytonskom sporazumu, Dodik je napomenuo da to nije referendum o secesiji i odvajanju RS iz BiH.

On je izrazio uvjerenje da narod u RS podržava Daytonski sporazum, što ne bi trebalo da bude problem i drugima u BiH.

"Ako odgovor naroda bude "ne" moramo sjesti i na bazi toga koncipirati politiku koja treba da bude transparentna i bazirana na takvoj volji ljudi", rekao je premijer Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: