Milorad Dodik
0

"Nije secesija na dnevnom redu, već odbrana Dejtona"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: AP)
Milorad Dodik (Foto: AP)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da secesija nije na dnevnom redu, već da je to odbrana dejtonskih vrijednosti, te da RS nema namjeru da ide iz BiH , osim ako neko ne bude želio da je izgura iz nje.

Dodik je u intervjuu beogradskom NIN-u naglasio da je ideja referenduma da građani odgovore da li podržavaju Dejtonski mirovni sporazum i da li podržavaju da visoki predstavnik nameće zakone.

Premijer Republike Srpske kaže da su, možda, tačne priče da je neko obećao Bošnjacima da će postepeno napraviti BiH po njihovoj mjeri i kao primjer navodi razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Jamesom Steinbergom tokom butmirskog procesa. 

Dodik navodi  da mu je Steinberg u jednom  trenutku rekao da u Republici Srpskoj "moraju prihvatiti činjenicu da ovdje postoji većina koja je zainteresovana za sudbinu države, a da bi manjina mogla imati zaštitu po međunarodnim konvencijama".  

"Pitam ga na koju većinu misli, političku ili nacionalnu, a on, nije ni trepnuo, kaže - nacionanu. Jasno je, dakle, kakvu većinu hoće i imamo li mi pravo na strah", otkriva Dodik. 

Govoreći o nerazumijevanju nekih dijelova međunarodne zajednice kada je u pitanju priča o referendumu, Dodik navodi da u RS-u jasno kažu da hoće referendum kojim čuvaju svoj sadašnji status i ustavna ovlaštenja, a u svijetu se plasira priča  kako je to referendum o otcjepljenju. 

Odgovarajući na spekulacije  da će međunarodna uprava prema njemu preduzeti određene sankcije, Dodik je poručio da je spreman da bude žrtva. 
"Metodologija je potpuno jasna - slomiti jake pojedince koji pružaju otpor preoblikovanju BiH", rekao je premijer Republike Srpske i  naglasio: 

"I svi moji prethodnici u Republci Srpskoj su stradavali, mogu i mene strpati u zatvor, zabraniti političko djelovanje,  staviti u kućni pritvor, ali od svojih stavova nemam namjeru odstupati". 

Govoreći o nerazumijevanju sa opozicijom, Dodik je  rekao da ne shvata zbog čega su oni došli na isti fon kao dio međunarodne zajednice koji nema dobre namjere prema Srpskoj. 

"Ne razumijem zašto misle da bi referendum trebalo da donese neku korist meni lično ili SNSD-u. Evo, nudim im da postignemo konsenzus da referendum bude održan  poslije izbora, ali da to zaista bude konsenzus i da tako zaštitimo naša prava", rekao je Dodik. 

Premijer Srpske kaže da su odnosi sa Srbijom dobri i da ne osjeća ništa što bi ličilo na disciplinovanje. Stav Srbije oko Dejtona je sasvim precizan, ističe Dodik, i nije na štetu bilo koga. 

"A to što ima nekih koji optužuju Srbiju da bi nas podržala u nekakvoj, govorim hipotetiči, secesiji - potpuno je suludo. Zemlja koja se bori za svoj teritorijalni integritet ne bi ni u snu mogla podržati tako nešto", zaključio je Dodik.