Referendum u RS u prvoj polovini 2010.

F
FENA
10.1.2010. u 11:50
0
0
Referendum u RS u prvoj polovini 2010.
0
Referendum u RS u prvoj polovini 2010.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je pokretanje procedure o održavanju referenduma u RS o podršci Daytonskom sporazumu u prvoj polovini 2010. godine, kao i mogućnost održavanja referenduma o statusu RS, pišu danas beogradske "Večernje novosti".
Dodik je u intervjuu kazao kako je u proteklim mjesecima visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku poručeno da će, nastavi li nametati odluke i zakone na koje nema pravo, RS biti prisiljena organizirati referendum.

"Ušli smo u fazu izrade potrebnog zakona i već u drugoj polovini januara predložit ćemo Skupštini zakon o referendumu prilagođen ovom vremenu. Nakon službene objave zakona, donijet ćemo odluku o raspisivanju referenduma na kojem ćemo pitati naš narod podržava li Dayton i protivi li se nametanju odluka i zakona visokog predstavnika", ističe Dodik.

Premijer RS dodaje da će tako sasvim sigurno biti osigurani normativni uslovi i svi mehanizmi da RS jednog dana, bude li potrebno, organizira i referendum o svom statusu u odnosu na BiH.

"Referendum o tome želi li ovaj narod živjeti u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red", naglasio je Dodik, i dodao kako je njegov cilj legalizirati pravo RS da iskaže svoju volju i dokaže da može odlučivati o svom statusu.

Upitan je li o referendumu razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijer RS odgovorio je da nije, dodavši kako to ne bi moglo nešto promjeniti.

Po njegovim riječima, pomaka će biti ako se tri naroda dogovore, ali međunarodna zajednica ne može spasiti BiH ako njezini narodi to ne budu željeli.

"Bosna ne može opstati na principima koje guraju Sarajevo i međunarodna zajednica. Ona može biti složena država, sastavljena od dvije ili više republika, sa dvije ili tri zajedničke funkcije, kako je predviđeno Daytonskim sporazumom. A ne da se svi zakoni donose na nivou BiH, koja za to nije nadležna", ustvrdio je Dodik.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: