Dragan Čović u Teleringu
0

"Referendum je legitimno pitanje jednog naroda"

Sarajevo-x.com
Dragan Čović
Dragan Čović
U političkoj emisiji Mate Đakovića, "Telering" na OBN-u, gostovao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bilo je govora o aktuelnim političkim pitanjima poput formiranja vlasti na državnom nivou, promjenama Ustava, famoznom trećem entitetu, odnosno četiri regije u BiH... Donosimo vam najzanimljivije detalje razgovora.

Jedno od pitanja odnosilo se i na referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH koji zagovara predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Legitimno pravo jednog naroda da kroz parlamentarnu skupštinu donese, ne znam, odluku, koja je nužna da se zaštiti interes tog naroda, svih građana tog entiteta. Jednostavno nemam potrebe komentirati", kazao je Čović, na što je uslijedilo pitanje može li on raspisati referendum među hrvatskim narodom.

"Mi smo ga raspisivali prije 10 godina. Hrvatski narod se sad pokušava politički ponovo snažno organizirati i poslati vrlo jasnu poruku svima, međunarodnim i domaćim institucijama, kompletnoj bh. javnosti, a to je učinjeno kroz Hrvatski narodni sabor. Za neke blijed, za mene presnažan odgovor na ono što se dešava u Bosni i Hercegovini. Naravno, HNS okuplja sve Hrvate koji su izabrani u izvršnu i zakonodavnu vlast na proteklim izborima, i na proteklim lokalnim izborima, i sve one koji su prihvatili logiku HNS-a. To je preko 90 posto tih koji su izabrani. Stoga, bez problema mogu sutra kazati - želimo oko nečega razgovarati", naveo je Čović.

Đaković je potom konstatirao kako Sabor osporavaju Hrvati u Sarajevu.

"Naravno, uvijek ćete imati jednu grupu Hrvata koji su u prilici da kažu, ono što rade HDZ-ovci ili ono što rade neki drugi, nismo za to. To je logično. Ja nemam potrebe komentirati nekog fra Luku Markešića ili nekog fra Luku ovoga ili onoga, ali uvijek će biti jedna grupa takvih ljudi. I oni imaju pravo na svoj stav. Lično mislim da uistinu prave ogromnu štetu hrvatskom narodu, međutim to je njihovo pravo", istakao je između ostalog lider HDZ-a BiH.