Ramiz Salkić
0

"Nije cilj reforma pravosuđa, već destrukcija i dokidanje BiH"

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić izjavio je danas da primjedbe iz RS-a na rad Suda i Tužilaštva BiH nemaju za cilj reformu pravosuđa, već "potpunu destrukciju i dokidanje države BiH“.

"Ovo je samo ulazak na mala vrata u taj proces“, kategoričan je Salkić.

Upitan da li se mogu očekivati reagiranja međunarodne zajednice nakon sinoćnih stavova u Narodnoj skupštini RS-a o Sudu i Tužilaštvu BiH, Salkić je upitao: "Šta se može očekivati od međunarodne zajednice koja svaki put izražava sve dublje žaljenje, a mi se nalazimo u sve većim problemima".

Smatra i da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a staviti veto na sinoćnju odluku o referendumu.

"Za pretpostaviti je kakav će biti odgovor tog kluba, realno je da će biti pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa“, zaključio je on.

Šef kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Đerić ponovio je i danas da je nepotreban referendum u RS-u o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Postavlja se pitanje da li će vlast RS izaći pred građane RS-a prije održavanja referenduma i kazati koliko će koštati referendum, za kojeg unaprijed znamo kakav će biti njegov ishod, i iz kojih izvora će se finansirati", naveo je Đerić,

On naglašava da su parlamentarci ti koji imaju kapacitet da donose odluke, a ne da se skrivaju iza naroda.

"Zašto bi se skrivali iza leđa našeg naroda koji nas je birao da predstavljamo taj narod u Narodnoj skupštini. Mi smo ti koji uime naroda treba da donosimo odluke u Narodnoj skupštini RS", izričit je Đerić.

Ono što je osnovno kada je u pitanju ovaj referendum, naglasio je, je to da vlast na ovaj način pokušava da skrene pažnju sa gorućih i sve težih ekonomsko-socijalnih problema u RS.

Đerić je postavio i pitanje kakve reprekusije po RS će se desiti nakon održavanja ovog referenduma.

I predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić, koji nije podržao usvajanje odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, naglašava da je protiv devalvacije referenduma.

"RS ima pravo samo na jedan referendum, a taj referendum je odgovor demokratskim sredstvima na svaku vrstu apsolutne ugroženosti njenog statusa“, kaže Čavić.