Slobodan Popović, SDP
0

"Znalo se da nema ništa od SNSD-ove priče o referendumu"

FENA
Slobodan Popović
Slobodan Popović
Poslanik SDPBiH u Narodnoj skupštini RS-a Slobodan Popović ocijenio je da je svako ko poznaje političku situaciju u RS-u i BiH znao da će se priča o referendumu završiti na način da se stavlja van snage odluka o njegovom provođenju.

“Ne može se ništa, što je napisano u Dejtonskom pitanju i tiče se svih u BiH, rješavati jednostrano, već se o takvim pitanjima moraju pitati svi koji na to imaju pravo, pa i o pitanju Suda i Tužilaštva BiH”, rekao je Popović u izjavi novinarima u Banjoj Luci i podsjetio da je tako sada i dogovoreno da o pravosuđu moraju raspravljati svi u BiH, a ne kako su htjeli predstavnici vlasti RS-a da se to pitanje otvara na referendumu.

Koliko je važno pitanje reforme pravosuđa za EU, dodao je, vidi se na primjeru Hrvatske.

Popović smatra i da bi bilo normalno da se organizira vanredna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi predsjednik RS-a Milorad Dodik od Skupštine zatražio stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u, a ne da se to pitanje provuče kroz sredinu dnevnog reda redovnog zasjedanja.

Dodika je prozvao i da mora sada da obrazloži zašto se stavlja ta odluka van snage jer je sve drugo derogiranje pozicije Narodne skupštine RS-a, kao najvišeg zakonodavnog entitetskog organa.

“Ovo je još jedan u nizu od ponižavajućih postupaka vlasti prema najvišem zakonodavnom entitetskom organu. Skupština je ponovo postala protočni bojler izvršne vlasti, predsjednika ili Vlade”, uvjeren je Popović.

Podsjetio je da je 13. aprila sazvano posebno skupštinsko zasjedanje na zahtjev Milorada Dodika, usvojena odluka o referendumu i 29 zaključaka o preispitivanju svih odluka visokih predstavnika, uključujući i formiranje pravosudnih institucija na nivou BiH, a sada se poništavanju te odluke ne pridaje isti takav značaj.