{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Imam odgovor na moguću reakciju međunarodne zajednice"

F
29.4.2011. u 15:31
0
134
"Imam odgovor na moguću reakciju međunarodne zajednice"
0
"Imam odgovor na moguću reakciju međunarodne zajednice"
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da će i RS imati svoj odgovor ukoliko međunarodna zajednica bude uvela određene sankcije zbog najavljenog održavanja referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali nije želio da precizira kakvi su to mogući odgovori.
Potvrdio je da se sve planirane aktivnosti u vezi s referendumom u RS-u nastavljaju te da neće dozvoliti da se uradi bilo šta na štetu tog bh. entiteta.

Šta će uraditi ukoliko visoki predstavnik u BiH poništi odluku o referendumu u RS-u, također nije otkrio, navodeći da će sazvati konferenciju za novinare i na njoj iznijeti svoj stav.

"Prijetnja je uvijek znak nemoći, da li pred argumentima koje mi iznosimo, i u koje vjerujemo ili znaka arogancije zato što je neko moćan i jak. Ali, ukoliko budu neke sankcije prema meni o tome nisam zadužen da misilim. Ovdje provodim Ustav i volju građana i mogu da kažem da neću dozvoliti da se uradi nešto na štetu RS-a", rekao je Dodik na pres-konferenciji koju je sam održao, jer nije bilo zajedničkog obraćanja nakon sastanka s izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Dodik je kao neozbiljnu mogućnost ocijenio stav iz OHR-a da bi Narodna skupština RS-a trebalo da povuče odluku o raspisivanju.

"Skupština RS- nije lovačko udruženje pa da se tako prema njoj odnosi već da, ukoliko želi da se ta odluka povuče, Valentin Inzko treba da zatraži da se sazove sjednica Skupštine i na njoj iznese svoje stavove nakon čega bi parlament mogao da donese odluku od daljim aktivnostima", dodao je entitetski predsjednik.

Potvrdio je da mu je Miroslav Lajčak danas prenio stavove koje je već mogao da čuje, a koji su odnose na zabrinutost međunarodne zajednice u vezi s održavanjem referenduma.

Na to je, kaže, ponovio da je odluka o referendumu legalna i legitimna jer je zasnovana na Ustavu RS-a, Zakonu o referendumu i političkoj volji dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini RS-a.

Na sinoćnoj sjednici parlamenta izabrana je i Komisija za provođenje referenudma koja treba da bude konstituirana nakon što "prođe" kroz Vijeće naroda RS-a i njegove klubove, a potom će, ukoliko ne bude pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Komisija nastaviti rad oko organiziranja izjašnjavanja građana.

"Prigovori iz RS-a ostaju isti, a oni se odnose na činjenicu da visoki predstavnik u BiH nije imao pravo da nameće zakone", ponovio je entitetski predsjednik ističući da nije cilj da se ponište "sva dostignuća ili promašaji koje su činili visoki predstavnici u BiH već da je cilj da se dogovorom postigne zadovoljavajuće rješenje".

RS želi da se, kako kaže, ispune određeni uvjeti o pitanju Suda i Tužilaštva BiH i to da se utvrdi referentna lista i utvrde datumi kada će se provesti istrage na mjestima gdje su stradali Srbi, da se odrede lokacije i da se nakon šest mjeseci izađe s podacima da li je zaista počinjen zločin ili nije, zatim da se jasno kaže da se ne može retroaktivno primjenjivati krivični zakon, te da se kaže da ista osoba ne može određivati prvostepeno i drugostepeno Vijeće za presude i da se ne može "upadati" u nadležnost nižih pravosudnih organa.

"Te četiri stvari, ukoliko bi se riješile, onda se može smatrati da neka vrsta saglasnosti za Sud i Tužilaštvo BiH može da postoji", rekao je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: