{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O RS neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo

S
15.5.2011. u 20:25
0
112
O RS neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo
0
O RS neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo
Dragan Čović (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/ BiH Dragan Čović rekao je da će u narednom četvorogodišnjem mandatu na čelu te stranke tražiti teritorijalno preuređenje BiH i naglasio da time neće biti ugrožena Republika Srpska /RS/, jer o njenoj poziciji neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo.
"O poziciji RS neće odlučivati niko ni u Mostaru ni u Sarajevu, i dok god postoji jasan stav srpskog naroda i srpskih političkih predstavnika, niko ne može ugroziti RS i to je ta mjera, bez obzira na to šta ko misli", rekao je Čović za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je naglasio da je ovako organizovana dvoentitetska BiH neprihvatljiva i neodrživa za Hrvate. "Naravno da moramo promijeniti model organizovanja države kada u Predsjedništvu Hrvati nemaju nijednog člana, a Bošnjaci imaju dva. Ali, nema razloga da bilo koji srpski predstavnik bilo koje partije radi naših zahtjeva bude zabrinut", rekao je Čović i ponovio da nema nijednog razloga da SDS, SNSD ili bilo koja druga stranka ima bilo kakvih sumnji kada je u pitanju pozicija RS.

Govoreći o rješenju pitanja referenduma u RS, Čović kaže da je posjetom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton nađeno rješenje po mjeri svih u BiH. "Sama činjenica da se dogovorilo da se pristupi analizi i potpunoj reformi pravosuđa u BiH mislim da je dovoljna pobjeda da BiH i svi njeni elementi idu naprijed. Ja sam sve to vrijeme bio uz /predsjednika RS Milorada/ Dodika, ali na način da to ne shvatite pogrešno. Ne možemo ignorisati volju naroda u BiH i njihovih institucija", konstatovao je Čović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u FBiH, Čović je ponovio da je Federalna vlada apsolutno neustavna i nelegitimna, napravljena van svih ustavnih i zakonskih okvira, te da se mora vratiti na početak, a vlast u srednjoj Bosni mora biti konstituisana u skladu sa voljom hrvatskog naroda.

On je rekao da će od visokog predstavnika tražiti da povuče suspenzuju odluke CIK-a, ali i sve odluke koje se tiče srednje Bosne. "Time bi se dala šansa da se na ustavni način riješe ti problemi. Ako ne, mi ćemo imati jednu duboku krizu u kojoj Hrvati neće više apsolutno priznati vlast ni na jednom nivou. To će izazvati ozbiljne posljedice u pola BiH", upozorio je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: