Dragan Čović
0

"Izbacivanje Hrvata iz vlasti vodi raspadu BiH"

SRNA
Dragan Čović (Foto: Fotoservis)
Dragan Čović (Foto: Fotoservis)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da izbacivanje Hrvata iz vlasti vodi raspadu BiH i da međunarodna zajednica mora zaustaviti to ludilo.

Čović je naglasio da se nakon uspostavljanja vlasti u Srednjobosanskom kantonu rasvijetlila jasna strategija bošnjačkih stranaka o nastavku eliminisanja Hrvata kao političkog naroda, a OHR ni bilo ko iz međunarodne zajednice nisu reagovali.

Čović, koji će danas ponovo biti izabran na stranačkom Saboru u Mostaru, poručuje "da ova vlast, kao i u FBiH nema budućnost".

"Nisam naivan i svjestan sam postojanja dugoročnog koncepta pokušaja eliminisanja Hrvata iz BiH", poručio je Čović i dodao da se Hrvati neće seliti.

Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice danas moraju spriječiti lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju i njegovu politiku u BiH, jer će ona podijeliti i rasturiti BiH.

On je za "Večernji list", izdanje za BiH, naglasio da  BiH neće moći preživjeti bez jednoga od  tri konstitutivna naroda. "Ako je dio strategije da nas svedu na Hercegovinu i da se prihvati što su nam nudili u ratu, poručujem neće proći i ne može uspjeti", rekao je Čović.

Na pitanje da li je tačno da podržava predsjednika RS Milorada Dodika o referendumu, Čović je istakao da Dodiku ne treba nikakva podrška, jer iza njega stoji entitet, skupština, izvršna vlast.
"Kada je u pitanju RS, nju mogu sačuvati ili rasturiti građani RS. I tu im ne treba nikakva pomoć jer ne možete naći nijednog predstavnika međunarodne zajednice koji je osporio RS u posljednjih deset godina", rekao je on.