Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Ratko Mladić na video zapisu: "Potukli smo Turke u Podrinju"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Tužioci Haškog tribunala prikazali su u srijedu na suđenju Radovanu Karadžiću video-zapis, načinjen u ljeto 1994. godine, na kojem komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić kaže da je VRS “potukla” Bošnjake u Podrinju i da bi oni “nestali” s tog područja da ih u Srebrenici ne štiti UNPROFOR.

"Potukli smo Turke u Podrinju... Da ih u Srebrenici ne čuvaju Englezi, Ukrajinci i sada Holanđani, nestali bi odavno iz ovog područja", kaže Mladić na snimku, dok se automobilom u okolini Han-Pijeska vozi s Kanađaninom srpskog porijekla Milanom Lešićem, koji je u Republiku Srpsku (RS) donio novčanu i materijalnu pomoć.

Lešić, koji je svjedočio na ovom suđenju kao svjedok Optužbe, redovno je snimao Mladića, Karadžića i druge zvaničnike RS-a tokom desetak susreta s njima između 1992. i 1995. godine, u Beogradu, na Palama i u komandi VRS-a u Han-Pijesku.

U sudnici je prikazan i snimak generala Mladića, koji je Lešić načinio 16. jula 1995. na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), kojoj su Srbi iz Kanade poklonili “skener”.

Optužnicama se Karadžić i Mladić terete za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela enklavu. U to vrijeme je sniman i Lešićev film, a u okolini Zvornika trajalo je masovno strijeljanje bošnjačkih muškaraca.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni komandant VRS-a, optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Mladić se na snimku vidi kako telefonom izdaje naređenja potčinjenim oficirima.

"Kako je gore kod Vinka? Ništa, radite punom parom, maksimalno obezbjeđenje", kaže Mladić sagovorniku, pominjući najvjerovatnije Vinka Pandurevića, tadašnjeg komandanta Zvorničke brigade VRS-a.

Tribunal je Pandurevića osudio 2010. na 13 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava i progona srebreničkih Bošnjaka.

Mladić na snimku izdaje uputstvo i da se “ide na Žepu”, kao da se “udara po NATO-u”.

"Ne čekaj naređenje, čim uđu u vazdušni prostor, rušite, ne zanima nas da l' su Turci ili ko je...", kaže Mladić potčinjenom.

Tužioci su prikazali i film koji je sutradan, 17. jula 1995., Lešić snimio u komandi VRS-a u Crnoj Rijeci kod Han-Pijeska.

Zahvaljujući se Srbima iz Kanade na pomoći, Mladić im kaže:

"Dolazite u teškom trenutku kada naša vojska vodi žestoke borbe oko Žepe. Nadam se da će prostor Žepe biti riješen na isti način kao i Srebrenica... Čestitam vam oslobađanje Srebrenice, koje je važno za srpski narod još iz doba Bune na dahije, kada su srebrenički Turci pobili Srbe u Mačvi”.

U dokaze su uvedene i fotografije koje je Lešić snimio 18. jula 1995. godine, ispred Glavnog štaba VRS-a u Crnoj Rijeci.

Na jednoj od fotografija, zajedno s generalom Mladićem vidi se i tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić.

Tribunal je Perišića 2011. nepravosnažno osudio na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u Srebrenici i Sarajevu počinjenih od 1993. do 1995. godine.

Na kraju ispitivanja, tužioci su Lešića željeli da ispitaju i o njegovim susretima s Mladićem i Karadžićem 2001. godine, kada su oni već bili u bjekstvu. Ti susreti su, takođe, ovjekovječeni na fotografijama.

Pretresno vijeće to nije dozvolilo, usvajajući prigovor Karadžićevog pravnog savjetnika Petera Robinsona da ta tema nije relevantna za tekući proces.

Dok ga je Karadžić, koji se brani sam, unakrsno ispitivao, Lešić je izjavio da se “ne sjeća” da je tokom susreta s Mladićem, sredinom jula 1995. godine, bilo razgovora o “nekim ubijanjima”.

Na pitanje da li je “kod bilo kog u vođstvu bosanskih Srba prepoznao šovinističku notu prema muslimanima i Hrvatima”, svjedok je odgovorio negativno, rekavši da su mu domaćini prenijeli da “neki muslimani i Hrvati prelaze na našu stranu”.

Osvrnuvši se na snimak na kojem Mladić kaže da “smo potukli Turke u Podrinju”, Karadžić je tvrdio da se komandant VRS-a “hvalisao i pretjerivao”.

Poslije iskaza Lešića, suđenje Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem bivšeg generala VRS-a Ljubomira Obradovića o strukturi Glavnog štaba te vojske.

Obradović će svjedočenje nastaviti u četvrtak, 23. februara, javio je BIRN - Justice Report.