BiH
0

Karadžić: Snimci ulaska u Srebrenicu prodani za 50.000 maraka

BIRN
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) koji je 1994. i 1995. učestvovao u prisluškivanju razgovora koje su vodili optuženi i drugi politički i vojni lideri bosanskih Srba.

Tužiteljica Carolyn Edgerton je tokom svjedočenja zaštićenog svjedoka KDŽ-357 u spis uvela više prepisa presretnutih razgovora koje su tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i njegovi saradnici vodili u vrijeme i poslije zauzimanja Srebrenice, od 11. od 18. jula 1995. godine, javlja BIRN.

Nakon što je svjedok potvrdio autentičnost prepisa tih razgovora, njihov sadržaj nije razmatran u sudnici.

Karadžić, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka koje su snage pod njegovom kontrolom strijeljale poslije zauzimanja Srebrenice.

Optuženom se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Među transkriptima koji su uvedeni u dokaze su i razgovor u kojem 11. jula 1995. tadašnji pomoćnik komandanta VRS-a, general Milan Gvero, obavještava Karadžića o “srpskoj zastavi” što se vije u Srebrenici.

U spis je uveden i prepis razgovora komandanta VRS-a Ratka Mladića sa dežurnim oficirom u Glavnom štabu VRS-a, vođen 16. jula 1995. godine.

Unakrsno ispitujući svjedoka Karadžić je pokušao da dokaže da je “predsjednik” sa kojim je general Gvero razgovarao mogao biti i “predsjednik vlade, opštine ili komisije”.

“U tako važnom trenutku, teško da bi Gvero pozvao predsjednika opštine da mu govori o srpskoj zastavi i ‘srpskom srebru’. Zaključili smo da je vama javljao važnu vijest”, odgovorio je KDŽ-357.

Gvero je nepravosnažnom presudom Haškog tribunala osuđen na pet godina zatvora.

Svjedok je više puta ponovio da su razgovori snimani i prepisivani onako kako su se odvijali i da ništa nije dodavano niti oduzimano.

U jednom od prisluškivanih razgovora KDŽ-357 je, kako je izjavio, čuo da je “Mladić htio da unovči ekskluzivne snimke ulaska VRS-a u Srebrenicu” tako što bi ih prodao stranoj televiziji “za 50.000 maraka”.

Ratko Mladić čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

Na pitanje optuženog da li bi mogao pronaći taj transkript, svjedok je kazao da ne zna. “Mi smo to čuli i, koliko se sjećam, zapisali”, dodao je svjedok.

KDŽ-357 posvjedočio je da su tokom srebreničke krize srpski vojnici preko radio stanica lažno predstavljali kao bošnjački i “obmanjivali” Bošnjake iz kolone koja se šumom probijala ka Tuzli, navodeći ih u zasjede i na minska polja.

Upitan kako je utvrdio da su to bili Srbi, a ne Bošnjaci, svjedok je kazao da je sa saradnicima to “uspio da razluči” i da su pokušavali da Bošnjake u koloni na to upozore.

Poslije okončanja iskaza KDŽ-357, suđenje je nastavljeno iza zatvorenih vrata iskazom zaštićenog svjedoka KDŽ-145.