{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Metak ispod pazuha

S
2.2.2012. u 21:44
0
13
Suđenje Karadžiću: Metak ispod pazuha
0
Suđenje Karadžiću: Metak ispod pazuha
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu, zaštićeni svjedok KDŽ-333 opisao je kako je sredinom jula 1995. preživio strijeljanje stotina srebreničkih Bošnjaka koje je na vojnoj farmi Branjevo kod Zvornika počinila Vojska Republike Srpske (VRS).
KDŽ-333 je izjavio da su 16. jula 1995. godine na farmu Branjevo zarobljenici dovezeni u tri autobusa iz škole u obližnjem selu Pilica, u čijoj su fiskulturnoj sali bili zatvoreni.

Kada su stigli na farmu, svjedok je iz drugog autobusa vidio tijela strijeljanih zarobljenika u jednoj jaruzi.
Srpski vojnici su zatim, kazao je svjedok, Bošnjake “izvodili iz autobusa i ubijali ih” u grupama od po desetak. Svjedok je rekao da je bio izveden u trećoj grupi iz drugog autobusa.

Kada se i sâm našao pred streljačkim strojem, kako je posvjedočio, KDŽ-333 se, u trenutku kada su rafali odjeknuli, bacio unaprijed a tijela pogođenih pala su preko njega. Hitac koji je na njega ispalio srpski vojnik, kazao je, prošao mu je ispod pazuha. Svjedok je opisao kako je ležao i slušao zvuke strijeljanja, koje je potrajalo još oko četiri sata.

Jedan kamion, prema njegovom iskazu, dopremio je još leševa, a teška mehanizacija radila je cijeli dan.

Svjedok je potom pobjegao sa stratišta i utočište pronašao ispod obližnjeg mosta, zajedno sa još jednim preživjelim. Kasnije su se, prema njegovom kazivanju, usljed iscrpljenosti predali srpskim vojnicima, a oni su ih prebacili u logor Batković kod Bijeljine, iz kojeg je izišao u decembru 1995. godine.

Karadžić, koji je u to vrijeme bio predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice. Prema optužnici, VRS je organizovano strijeljala zarobljenike nakon što je 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN) u istočnoj Bosni. Na farmi Branjevo, kako stoji u optužnici, ubijeno je 1.200 Bošnjaka.

Prije odvođenja na farmu u Branjevu, svjedok je, kako je ispričao, 11. jula 1995. pokušao da se probije šumom ka Tuzli. VRS ga je 13. jula 1995. zarobila sa još desetoricom muškaraca i prebacila u Novu Kasabu, na fudbalsko igralište, gdje je već bilo između 1.500 i 2.000 zarobljenika.

Po njegovom kazivanju, Ratko Mladić, komandant VRS-a, rekao je zarobljenicima da će biti razmijenjeni, ne reagiravši na ubistvo jednog zarobljenika u njegovom prisustvu. Mladić čeka početak suđenja u Haškom tribunalu zbog optužbe za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u BiH.

KDŽ-333 izjavio je i da je iz autobusa, na putu ka Bratuncu, vidio “četiri-pet tijela” ispred “hangara” u selu Kravica. Po optužnici protiv Karadžića, u skladištu u Kravici srpske snage ubile su oko 1.000 bošnjačkih zarobljenika.

Poslije noći provedene u Bratuncu – gdje su neki od Bošnjaka izvedeni i nisu se vratili – zarobljenici su 14. jula odvedeni u Pilicu i zatvoreni u fiskulturnu salu. Te večeri, idući po vodu, KDŽ-333 je, kako je ustvrdio, vidio ubijanja zarobljenika iza zgrade škole. Idućeg dana, 15. jula 1995., srpski vojnici su od zarobljenika oduzeli sve vrijedne predmete. Sutradan, 16. jula, kako je kazao svjedok, Bošnjacima su pripadnici VRS-a ponovo rekli da će ih razmijeniti, ali su ih odveli na pogubljenje.

Dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, KDŽ-333 je potvrdio da je od 1992. do 1995. bio pripadnik Armije BiH u Srebrenici, uz napomenu da se to svodilo na “držanje linija odbrane”. Naglasio je da su bošnjačke snage bile loše naoružane i opremljene. Optuženi je sugerisao i da je nemoguće da je svjedoku metak prošao ispod pazuha a da ga nije ozlijedio. KDŽ-333 je ostao pri tvrdnji da je tako bilo.

“Nažalost, moram reći da se vaša priča poklapa sa pričama drugih navodno preživjelih”, rekao je Karadžić svjedoku.

“Nije navodno, nego je tako bilo”, uzvratio je KDŽ-333. “Vi ste educirani da opišete događaje, vi ste to izmislili. Ja kažem da možda vi niste bili tamo”, ustvrdio je Karadžić. “Onda ste vi bili sigurno... Bio sam tamo dovučen, svezali su nas i ubijali, ne može niko da tvrdi da to nije bilo”, odgovorio je svjedok. Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za utorak, 7. februara, javio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: