Suđenje Karadžiću
0

Škrbić: Mladić tražio autobus za odvoženje Bošnjaka iz Srebrenice

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši član Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Škrbić posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da mu je komandant VRS-a Ratko Mladić, na dan kada je enklava pala, 11. jula 1995. godine, tražio autobuse za odvoženje Bošnjaka iz Srebrenice.

Svjedok Škrbić, koji je tada bio Mladićev pomoćnik za mobilizacione poslove, izjavio je da mu je te večeri telefonom bilo prenijeto naređenje Mladića da “mobiliše 15 autobusa” i pošalje ih u Bratunac, na fudbalski stadion.

Karadžić, koji je u to vrijeme bio predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice i progon hiljada žena, djece i staraca, u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Prema optužnici Tužilaštva u Haagu, Karadžiću je na teret stavljen i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Više puta u dosadašnjem toku suđenja, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da je evakuacija Bošnjaka iz Srebrenice bila dobrovoljna i da su je oni zatražili na sastanku sa generalom Mladićem, 12. jula 1995. u bratunačkom hotelu “Fontana”.

Snimak tog sastanka uveden je u spis kao dokaz Optužbe.

Mladić je na filmu predstavnicima bošnjačkog stanovništva kazao da mogu odlučiti da li će “opstati ili nestati”, poslije čega su oni prihvatili da odu.

Mladić čeka početak suđenja pred Tribunalom u Haagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH. Po optužnici protiv Karadžića, bošnjačke muškarce je 12. i 13. jula 1995. godine VRS prevezla autobusima u Bratunac, a sutradan na lokacije u okolini Zvornika, gdje ih je zatim organizovano strijeljala. Žene i djeca su autobusima prebačeni do Kladnja, koji je bio pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Na pitanje Karadžića tokom unakrsnog ispitivanja da li je imao saznanja da su srebrenički Bošnjaci bili prinuđeni da odu, svjedok Škrbić je odgovorio odrično. Rekao je i da za zločine u Srebrenici nije čuo u kritično vrijeme, zbog toga što se bavio drugim poslovima.

"Vjerujem da niko nije naredio ta ubistva, ali ne negiram da su se ona desila", kazao je Škrbić. Na sugestiju optuženog, Škrbić je potvrdio da je Karadžić bar dva puta pokušavao da smijeni Mladića, nastojeći da preuzme veću kontrolu nad VRS-om, ali da u tome nije uspio zbog protivljenja članova Glavnog štaba VRS-a.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 12. mart, javio je BIRN-Justice Report.