BiH
0

Suđenje Karadžiću: Mladić prijetio Bošnjacima u Srebrenici

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nekadašnji pripadnik Holandskog bataljona Ujedinjenih nacija (UN) na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je Ratko Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), “prijetio” Bošnjacima nakon zauzimanja Srebrenice.

Evert Rave, bivši holandski oficir, ispričao je Vijeću Haškog tribunala da je u julu 1995. godine bio u Srebrenici, te da je prisustvovao sastanku održanom navečer 12. jula 1995. u hotelu “Fontana” u Bratuncu, između Mladića, predstavnika srebreničkih civila i komande snaga UN-a.

Prema Raveu, Mladić je, dan nakon što su njegove snage zauzele Srebrenicu, “garantovao život” svim Bošnjacima koji polože oružje te im rekao da trebaju odlučiti da li će ostati u Srebrenici ili otići. Rave je kazao da je Mladićev stav bio “čisto zastrašivanje” i da je on zapravo zaprijetio Bošnjacima da će nestati ako ne odu.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici. Po optužnici, VRS je sistematski strijeljala više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, a desetine hiljada žena i djece je deportovala.

Karadžić je optužen i za progone širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje vojnika UN-a za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Mladić je uhapšen u maju ove godine i trenutno čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom.

Haško tužilaštvo je na ovom ročištu prikazalo video snimke sastanaka iz Bratunca u julu 1995. godine, na kojima su oficiri UNPROFOR-a s Mladićem razgovarali o mogućoj evakuaciji srebreničkih civila. Rave je naglasio da je u to vrijeme VRS već imala planove da bošnjačke muškarce razdvoji od porodica i sve odvojeno “deportuje” iz Potočara.

  • Kada smo se poslije sastanka vratili u Potočare, vidjeli smo da je odvajanje muškaraca već bilo u toku. Sutradan su se pojavili autobusi, iako je Mladić prethodne večeri od nas tražio da ih obezbijedimo. To me je navelo da zaključim da je odvajanje i deportacija stanovništva bila unaprijed organizovana, rekao je Rave.

Bošnjačke muškarce od 17 do 70 godina, po kazivanju Ravea, VRS je držala u “bijeloj kući” u Potočarima, prije nego što ih je autobusima transportovala ka Bratuncu. Rave je rekao i da je Mladić znao za to, budući da mu je u Potočarima 12. jula 1995. godine kazao da radi na pronalaženju vojnika među muškarcima.

Unakrsno ispitujući svjedoka Ravea, Karadžić je ustvrdio da su evakuaciju na sastancima u Bratuncu tražili oficiri UNPROFOR-a, a ne Mladić. Uz ocjenu da to “nije realno”, Rave je odgovorio da Bošnjaci “nisu imali pravog izbora”.

  • Srebrenica je već bila ispražnjena, a cijelo stanovništvo u Potočarima. Bilo je moguće ili da se VRS povuče iz Srebrenice ili da civili odu, kazao je svjedok.

Veći dio unakrsnog ispitivanja Karadžić je posvetio djelovanju 28. divizije Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, ponavljajući da su njeni pripadnici stalno napadali VRS i srpska sela. Rave je potvrdio da je u enklavi bilo “vojnika”, ali da “nije vidio organizovanu vojsku”.

Suđenje Karadžiću će se nastaviti u četvrtak, 1. decembra, javio je BIRN Justice Report.