BiH
49

Radoš: Neusvajanje rezolucije o Srebrenici u VS UN-a je plod sitnih geopolitičkih kalkulacija

Piše: J. H.
Jozo Radoš
Jozo Radoš
Zastupnik HNS-a u Evropskom parlamentu Jozo Radoš zajedno sa svojim kolegama Tanjom Fajon (Slovenija), Eduardom Kukanom (Slovačka) i Igorom Šoltesom (Slovenija) u Evropskom parlamentu je prije dva dana podijelio Cvijet Srebrenice u sjećanje na genocid koji se dogodio u ovom bh. gradu 11. jula 1995. godine.

On je pozdravio donošenje rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu.

"Rezolucija odaje počast žrtvama, ali i ukazuje na nužnost suočenja s istinom o tom zločinu što je uvjet za pomirenje i saradnju među narodima koji žive na tom prostoru", kaže Radoš.

Naglašava i važnost jednoglasne odluke Vijeća ministara BiH o proglašenju 11. jula Danom žalosti.

Radoš oštro kritizira neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a koje, zbog ruskog veta, nije prihvatilo rezoluciju u povodu dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

"Rezolucija EP-a izražava žaljenje, a ja osuđujem što VS UN-a nije uspjelo prihvatiti dokument o Srebrenici. To je plod sitnih, geopolitičkih kalkulacija. A o zločinu u Srebrenici takvih računica i kompromisa ne može i ne smije biti. Upravo su takva dvostruka mjerila i kalkulacije dovele do Srebrenice. Argument da bi Rezolucija VS UN-a izazvala nove sukobe i podjele unutar BiH je krivi argument. Ako postoje sukobi i razlike onda se moraju jasno iskazati, a ne ih gurati pod tepih. Stoga osuđujem postupak VS UN-a koje zbog ruskog veta nije donijelo Rezoluciju o Srebrenici", kazao je Jozo Radoš, zastupnik u Evropskom parlamentu (ALDE-HNS).