{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo je Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj bi se UN trebao izjasniti 7. jula

Piše: Er. M./Klix.ba
15.6.2015. u 18:27
129
Ovo je Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj bi se UN trebao izjasniti 7. jula
129
Predsjedništvo BiH danas je primilo Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj bi se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo izjasniti 7. jula. Klix.ba objavljuje do sada neobjavljeni Nacrt rezolucije koja je polarizovala stavove u BiH, ali i regionu.
Kako nam je saopćeno, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u narednim danima trebalo bi analizirati ovaj nacrt.

Mediji nagađaju da je glavna meta rezolucije, koja je donesena u povodu obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Osuda svakog negiranja genocidaU Nacrtu rezolucije o Srebrenici stoji da se na najstrožiji način osuđuje genocid, nasilje, kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te genocid u Srebrenici. Važan je podatak i da se Rezolucijom osuđuje svako negiranje genocida.

Rezolucijom se izražava i suosjećanje sa žrtvama na svim stranama u konfliktu u Bosni i Hercegovini i njihovim porodicama, te se pozivaju države članice da nastave sa osiguravanjem pravde i pružanja podrške preživjelima i to prije svega žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Države se pozivaju da spriječe i bore se protiv genocida i kršenja međunarodnog prava, te da zaštite stanovnike od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Također, pozdravljaju se istrage i izručenja optuženih za genocid u Srebrenici, a podvlači se i fundamentalna važnost pomirenja bazirana na dijalogu u BiH, te se pozdravlja ambiciozna reformska agenda u našoj državi.

"Pozivaju se države članice da razviju obrazovni program koji će obrazovati buduće generacije lekcijama naučenim iz prethodnih genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti, kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje", stoji u Rezoluciji.

Polarizovani stavoviAnalitičari iz susjedne Srbije uvjereni su kako britanska rezolucija o Srebrenici neće proći u Vijeću sigurnosti UN te da će Rusija uložiti veto.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je danas za Klix.ba kako nije moguće napraviti od trenutnog nacrta balansiranu verziju rezolucije kojom će svi biti zadovoljni.

On je dodao kako je rezolucija stigla u riskantnom trenutku, te da je vrijeme da se svi u BiH konačno okrenu ka budućnosti.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u povodu Nacrta rezolucije o Srebrenici da će “Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi se nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredjeljenje za kažnjavanje ratnih zločina”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: