BiH
171

Jakovčić: Rezolucija u Evropskom parlamentu pomaže Srbiji da se suoči s istinom

Piše: J. H.
Na inicijativu zastupnika Ivana Jakovčića i kluba zastupnika ALDE-a (Savez liberala i demokrata za Evropu) Evropski parlament je donio zajedničku rezoluciju u povodu dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici. U govoru na plenarnoj sjednici zastupnik IDS-a Jakovčić je poručio da je Srebrenica simbol patnje i tragedije svih naroda u BiH.
Jakovčić je kazao da je godišnjica srebreničkog genocida prilika da govorimo istinu i da se s njom suočimo, te političare u BiH pozvao da prekinu podjele te da odlučno povedu zemlju prema članstvu u EU.

"U Srebrenici je prije 20 godina počinjen genocid, najstrašniji ratni zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Motiv za taj zločin bio je to što su žrtve pripadale drugoj naciji i drugoj vjeri. Zato moramo biti zahvalni ocima Evropske unije jer danas živimo s vrijednostima koje nas ujedinjuju u različitosti. To trebaju prihvatiti i političari u BiH. Stoga im poručujem: vrijeme je da prekinete podjele u BiH. Vrijeme je da shvatite da vas Evropa želi primiti u svoj zagrljaj. Vrijeme je da se u Bosni i Hercegovini svako svakome pokloni; da se poklonimo žrtvama i da se poklonimo porodicama koje i danas pate. Sve strane u BiH činile su ratne zločine, činile su strahote. Zločine su, na žalost, počinili i pripadnici mog naroda. Zato trebamo govoriti istinu i biti dovoljno hrabri prihvatiti je. Srebrenica ostaje simbol patnje i tragedije svih naroda u BiH. Zbog toga ovaj dan trebamo trajno obilježavati. Ovo treba biti dan obilježavanja i sjećanja na sve patnje na prostoru bivše Jugoslavije, ali i drugdje u svijetu", kazao je Jakovčić.

On je dodao da Međunarodna zajednica nije učinila ono što se od nje očekivalo i nije spriječila pokolj u Srebrenici. Izrazio je i žaljenje zbog toga što Vijeće sigurnosti UN-a nije imalo hrabrosti donijeti rezoluciju u povodu godišnjice srebreničkog genocida.

"Evropski parlament je imao hrabrosti i pripremio je rezoluciju koja nije uperena ni protiv Srbije ni protiv srpskog naroda, već pomaže Srbiji da se suoči s istinom i pridruži evropskoj porodici", naglasio je Jakovčić.

"Međunarodna zajednica je propustila učiniti ono što smo svi od nje očekivali: spriječiti pokolj u Srebrenici. Svi zločinci moraju biti kažnjeni. Od suda u Haagu očekujem da svoj posao odradi do kraja", kazao je.

On je izrazio žaljenje zbog toga što Vijeće sigurnosti UN-a nije imalo hrabrosti donijeti rezoluciju o Srebrenici.

"Zato je dobro što smo mi, ovdje u Evropskom parlamentu, pripremili zajedničku rezoluciju u povodu dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici. Pozdravljam odluku srbijanskog premijera Vučića da ode na komemoraciju u Srebrenicu. Treba jasno reći da ova rezolucija nije uperena ni protiv Srbije niti protiv srpskog naroda. Ovo je rezolucija koja pomaže Srbiji da se suoči s istinom i da se pridruži našoj velikoj evropskoj porodici”

Na prijedlog zastupnika Jakovčića u Rezoluciju je uvršten amandman u kojem Evropski parlament pozdravlja jednoglasnu odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj BiH. Prihvaćen je i Jakovčićev amandman kojim se izražava žaljenje što je Vijeće sigurnosti UN-a propustilo donijeti Rezoluciju o Srebrenici.

"Pozdravljam jednoglasnu odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj BiH. To je dobra vijest i veoma važna odluka. Odlična je vijest i prihvatanje ove rezolucije u Evropskom parlamentu. To što VS UN-a nije prihvatilo rezoluciju o Srebrenici nije dobra vijest, ali sada je barem jasno kakvo je stajalište pojedinih članica međunarodne zajednice. U Srebrenici se dogodio genocid i to je jasno zapisano u presudi haškog Tribunala koji je tijelo UN-a ali je i Sud kojeg EP iznimno poštuje", dodao je on.

"Rezolucija EP-a na prvom mjestu komemorira žrtve Srebrenice, ali istovremeno čini korak naprijed otvarajući i potvrđujući evropsku perspektivu za BiH i sve zemlje Zapadnog Balkana. Ova Rezolucija je poziv političarima u BiH, ali i srbijanskim političarima te liderima ostalih zemalja te regije da se priključe i nastave evropskim putem. Mi nestrpljivo čekamo da sve te zemlje postanu članice EU-a. U tome im želimo pomoći u svakom trenutku i na svaki mogući način. Siguran sam da BiH, Srbija, kao i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana trebaju postati dio naše velike evropske porodice", kazao je zastupnik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić.