{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hahn: Srebrenica je ostavila dubok ožiljak u kolektivnom sjećanju Evrope

F
10.7.2015. u 14:04
0
Hahn: Srebrenica je ostavila dubok ožiljak u kolektivnom sjećanju Evrope
0
Hahn: Srebrenica je ostavila dubok ožiljak u kolektivnom sjećanju Evrope
Foto: AFP
Dana 11. jula obilježavamo genocid u Srebrenici koji je ostavio dubok ožiljak u kolektivnom sjećanju Bosne i Hercegovine, te Evrope u cjelini, rekao je u izjavi evropski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.
"To nameće moralnu obavezu svima nama da ne smijemo nikada zaboraviti. Na ovaj dan dajemo počast žrtvama, a Evropa i svijet se suočavaju sa sopstvenim neuspjehom da ih zaštite", naveo je Hahn u saopćenju.

U isto vrijeme, istaknuo je, ova komemoracija nas podsjeća na potrebu prevladavanja sjena prošlosti kako bi se izgradila prosperitetna budućnost za našu djecu.

Evropa je platila veliku cijenu ludostima nacionalističkih ideologija u 20. stoljeću.

"Svjedoci smo posljedica podjela i odlučili smo se ujediniti. Ono što je vrijedilo i dalje vrijedi za Evropsku uniju, posebno je važno za Bosnu i Hercegovinu i jugoistočnu Evropu. Budućnost zemlje, kao jedinstvene i suverene države koja garantira prava i dobrobit svih njezinih građana, čvrsto leži u Evropskoj uniji. Ovaj put ka Evropi počinje sa suočavanjem sa činjenicama iz prošlosti i time što će se odgovorni za zločine dovesti pred lice pravde. Put se nastavlja pomirenjem i zajedničkim radom za mir, sigurnost i prosperitet", istaknuo je.

Evropska unija ostaje mirovni projekt i mjesto slobode i mogućnosti za sve njezine građane. Perspektiva članstva u EU za Bosnu i Hercegovinu je, dakle, način da se prevladaju, jednom zauvijek, tragedije iz prošlosti.

"Stoga, oni koji pokušavaju potkopati i odgoditi napredak na putu ka Evropi igraju se s budućnošću svojih sunarodnjaka, i perspektivom za budućnost generacija koje dolaze. Ono što nam je sada potrebno nije retorika podjela, nego zajednička akcija u smjeru reformiranja zemlje i rješavanja hitnih socio-ekonomskih izazova, što građani i zahtijevaju s punim pravom. Evropska komisija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu kroz proces evropskih integracija. Oni koji se protive ovom procesu neće uspjeti u svojoj nakani", zaključio je Hahn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: