BiH
70

Pahor: Oprost i pomirenje zahtijevaju puno hrabrosti i povjerenja

FENA
Borut Pahor (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Borut Pahor (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je, obraćajući se prisutnima u Potočarima na komemoraciji povodom 20. godina genocida u Srebrenici, kazao da bi ih volio pozvati ka oprostu i pomirenju.

"U potpunosti ću razumjeti ako ovaj moj poziv probudi različite osjećaje. Taj zadatak je beskonačno težak. Oprost i pomirenje zahtijevaju jako puno hrabrosti i povjerenja. Ali to je, po mom, mišljenju jedini put za bolju i sigurnu budućnost", kazao je Pahor.

Dodao je da očekivati od nekoga ko je doživio zločine da oprosti, jako je teško. Ali bez opraštanja nema pomirenja. Bez pomirenja nema povezivanja i saradnje. Bez saradnje se ne može izgraditi jedinstvo. A bez potrebnog jedinstva ne mogu se donijeti velike odluke.

"Upravo je to sada potrebno Bosni i Hercegovini i svima vama. Nije lako. Teško je. Ali to je jedini put vrijedan snova i nadanja sve vaše djece", kazao je Pahor.

Došao sam, naveo je on, ovdje u Srebrenicu, "na to mjesto groznog zločina, genocida, i molim vas da oprostite nakon svega 20 godina“.

Istaknuo je da ne govori o zaboravu. Ne govori o zastarjelosti zločina i pravednom kažnjavanju zločinaca. Potcrtao je da govori o oprostu.

"Znam da je teško. Beskonačno teško. Znam da se radi o hrabroj, intimnoj odluci i kolektivnom htijenju bez presedana. Ali, razmislite. Bez toga nema budućnosti. Svako odugovlačenje s oprostom i pomirenjem je odugovlačenje s budućnošću", kazao je Pahor.

Po njegovim riječima, opraštanje i pomirenje temelj su ujedinjene Evrope i prije ili kasnije biće i temelj moderne BiH.

"Ali to nije jedini uslov za bolju, pravedniju, ravnopravniju, tolerantnu, naprednu i uspješnu BiH. Drugi uslov je jasna europska perspektiva. I odugovlačenje s tom europskom perspektivom predstavlja očuvanje žalosne prošlosti", kazao je Pahor.

Istaknuo je da, samo ako se budemo međusobno poštovali, ako bude među nama ono što je zajedničko, ako budemo imali svi zajedno jasne ciljeve za budućnost, samo na taj način možemo vidjeti budućnost s nadom i vjerom da se taj tragični zločin, genocid, od prije 20 godina, neće ponoviti.

"Iskren suživot među ljudima i među narodima u BiH i njena jasna europska perspektiva su jedine garancije da se Srebrenica ne ponovi. Bez oprosta i pomirenja te bez europske perspektive rizikujemo da se takva tragedija ponovi", kazao je Pahor.

Poručio je da se, u ime države i ljudi koje predstavlja, ovdje pred preživjelim svjedocima zločina u Srebrenici i svih drugih zločina obavezuje da će učiniti sve za mirnu i sigurnu budućnost ovog dijela Evrope.