BiH
0

Dragan Čović: U Srebrenici je počinjen genocid koji nas je kao ljude sve ponizio

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je Srebrenica nekada bila mjesto kojem su brojne kulture Istoka i Zapada ostavile svoje tragove, a da je danas mjesto komemoracije i tišine. Naglasio je kako s ovog mjesta stradanja treba biti poslana poruka da mir nema cijenu i da nikada više ne smije biti rata.

"Šta reći u ovom trenutku. Možda je najprikladnije odšutjeti tišinu i na taj način osjetiti svu bol stradanja koju su pretrpjeli oni koje smo došli danas ispratiti i njihovim se sjenama pokloniti. Ta je bol duboka i snažna svuda oko nas i nakon što je osjetite teško da ostaje bilo šta za reći. Srebrenica je danas centar cijelog svijeta i njena zastrašujuća bol pripada cijelom svijetu. Taj svijet danas na poseban način suosjeća sa srebreničkim žrtvama i moli za dugoočekivani smiraj njihovih duša. Kazao sam ne gledajući vas u oči, da Srebrenica pripada cijelom svijetu. Ona je mjesto stravičnog zločina koji se dogodio prije 20 godina. U Srebrenici je počinjen genocid koji nas je kao ljude sve ponizio. U Srebrenici se trajno zastidjela moderna civilizacija", kazao je Čović u svom obraćanju prisutnima.

Istakao je kako je Srebrenica zaostavština ratnog bezumlja koje je izbrisalo čitave generacije, zajednice, porodice, uništio prijateljstva, pokidao veze i ostavio duboke rane koje sporo zacjeljuju.

"Srebrenica je mjesto strašnog zločina. Ona je simbol koji nas iznova okuplja. Ovdje je naša savjest. Svjestan sam da su rane i bol strašnog zločina još prebolni i da ih s pažnjom treba zacjeljivati. Isto tako sam svjestan da život i suživot idu ruku pod ruku u BiH, posebno ako učimo iz užasa historije. Moje pitanje Majkama glasi: Da li smo kroz ovih 20 godina učinili išta za sve vas koji živite u svojoj boli da vas danas smijemo zamoliti za oprost pa čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrost? Možemo li imati smjelosti zamoliti da upravo ovdje nad sjenama vaših najmilijih gradimo pomirenje i obrise zajedničke budućnosti, izgraditi naše domovine BiH, evropske BiH kao zajednice jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana?", upitao je.

Naglasio je kako Srebrenica ne smije biti simbol smrti već da iz nje treba izaći poruka mira.

"Odavde mora izaći poruka širom svijeta koja je plaćena užasnom smrću hiljada nevinih ljudi da mir nema cijenu, da nikada više ne smije biti rata. Ne dopustimo bilo kome da na svetosti ovih žrtava grade nove sukobe. Neka srebrenički inferno i sva druga mjesta stradanja svima budu vječita opomena i putokaz za našu drugačiju budućnost", poručio je Čović.