BiH
30

Polarizovani stavovi u BiH i regionu u vezi s Rezolucijom o Srebrenici

Piše: E. Mušinović
Radovi Tarika Samaraha o Srebrenici u Ženevi (Foto: EPA)
Radovi Tarika Samaraha o Srebrenici u Ženevi (Foto: EPA)
Predsjedništvo BiH u ponedjeljak je primilo Nacrt rezolucije o Srebrenici o kojoj bi se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo izjasniti 7. jula. Tekst nacrta polarizovao je stavove ne samo u BiH, nego i u regionu.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić smatra kako podsjećanjem na genocid sprečava se ponavljanje genocida u budućnosti, te da Nacrt rezolucije o Srebrenici jasno daje do znanja onima koji su činili genocid da u svijetu postoji zdrava ljudska supstanca koja ga osuđuje.

"Evidentno je da u bh. okruženju ima onih koji bi to ponovo htjeli uraditi i koji bi željeli da se to zaboravi i ne spominje. Čak ima i onih koji genocid veličaju. Tekst Nacrta rezolucije o Srebrenici je obuhvatniji od onih koji su ranije dolazili, a posebno je interesantno što on dolazi iz Velike Britanije obzirom na jačinu i utjecaj vanjske politike Velike Britanije", rekao je Zukić za Klix.ba

Kroz školu do prevencije genocida

On je dodao da bi svaki razuman čovjek podržao ovakav Nacrt rezolucije o Srebrenici posebno jer u njoj "ima i širih iskorak putem kojih se preventivno djeluje kroz školske sisteme u cilju sprečavanja genocida".

"Mi na ovim prostorima moramo živjeti zajedno. Svi smo svjesni da u BiH žive Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali i svi treba da uvažavamo naše nacionalne razlike. Mi možemo zajedno i moramo graditi bh. kulturu i historiju, ali naravno uz pomirenje i ne zaboravljajući šta se dogodilo u historiji i to zbog toga kako nam se takvo šta ne bi ponovo desilo", kazao je Zukić.

Zukić smatra kako kod mladih nažalost imamo loš trend posmatranja drugih ljudi koji su različiti, odnosno koji govore drugačijim jezikom ili su druge etničke pripadnosti, te da to moramo ispraviti.

Amir Zukić, Denis Bećirović i Pero Nikić
Amir Zukić, Denis Bećirović i Pero Nikić

"Mi u BiH smo sami sebi najpotrebniji i sve što nam dolazi sa strane podjednako nas ugrožava sve zajedno", rekao je Zukić.

Dodao je da bh. politika iz reda srpskog naroda nažalost još uvijek žmiri na činjenice koje treba što prije prihvatiti jer tek tada ih prihvati svima u ovoj državi će biti bolje.

"Ja ako nisam spreman da osudim zločin koji je počinio pripadnik mog naroda, ja onda činim zločin prema svom narodu", zaključio je Zukić.

BiH mora poštovati ciljeve, načela i odluke UN-a

Zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da je osnovni smisao rezolucije ojačavanje svijesti o genocidu u Srebrenici koji se dogodio nad bošnjačkim narodom, ali i doprinošenje javnom priznanju odgovornosti počinilaca i nalogodavaca za genocid.

"Nema nikakve dileme da Srebrenica predstavlja simbol užasa i neopisive patnje, te da priznanje genocida predstavlja temelj pomirenja u BiH, ali i u regiji", rekao je Bećirović.

On je podsjetio da je BiH punopravna članica UN-a, te da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH obavezuju našu državu da poštuje ciljeve, načela i odluke UN-a.

"Ako i dalje budemo imali u BiH jedan enitet koji odbija poštovati presudu UN-a, rezoluciju Evropskog parlamenta, rezolucije koje su usvojili parlamenti širom svijeta, onda zaista vrijeme je da postavimo pitanje i pred međunarodnu zajednicu i pred domaću javnost da li može i dalje egzistirati takva jedna administrativna teritorijalna jedinca koja ne poštuje ni UN, ni EU, a ni džavu BiH, a ni žrtve genocida u Srebrenici i širom BiH", rekao je Bećirović.

Dodao je kako su građani BiH imali priliku pročitati informaciju i da je ambasador Rusije u BiH vrlo jasno rekao da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Genocid u Srebrenici je planetarno utvrđena i presuđena činjenica, tu presudu je donio najviši sud UN-a. Ostaje samo pitanje kada će oni koji treba to da priznaju priznati tu činjenicu i otvoriti jedno novo poglavlje u historiji BiH", rekao je Bećirović.

Vlada Srbije neće podržati Rezoluciju o Srebrenici

Pero Nikić, glasnogovornik HDZ 1990, kazao je kako pitanje Rezolucije o Srebrenici ima civilizacijski, a nikako dnevno-politički karakter.

"Ovom prilikom želim osuditi svaki pokušaj korištenja istog u političke svrhe i priodbijanje jeftinih i populističkih poena. Najveće međunarodne institucije pravde odredile su se u vezi s ovim pitanjem i jasno su definisale da je počinjen genocid. Apsurdno je više to dovoditi u pitanje. Mislim da je vrijeme za jednu novu kulturu prisjećanja na sve žrtve, a ova rezolucija će nadam se biti uvertirata za to. Novi pristup će podrazumijevati da se rat, sukob, zločin i sva druga militantna rješenja više nikada ne dogode na ovim prostorima i to je zadaća svih u BiH", zaključio je Nikić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je kazao medijima da se rezolucijom radi protiv interesa BiH te da ona nije bila potrebna ili je morala da bude izbalansirana.

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić u petak je saopštio kako Vlada Srbije "iako je niko nizašta ne pita, ne može glasati za rezoluciju koja je predložena".