BiH
0

Radnici iz Banovića sutra pred Vladom FBiH planiraju podići šatorsko naselje

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grupa obespravljenih radnika propale Tvornice konfekcije Borac iz Banovića, predvođena članovima Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona sutra će upriličiti mirne proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Kako su za Klix.ba kazali iz Sindikata solidarnosti TK, tom prilikom će biti postavljeno i nekoliko šatora, s obzirom da radnici ne planiraju napustiti plato ispred zgrade do ispunjenja zahtjeva.

Radnicima ove tvornice koja je nekada poslovala u punom kapacitetu već godinama nije uvezan radni staž, nemaju zdravstvenog osiguranja, a za stanje u kojem se nalaze krive većinskog vlasnika Vladu FBiH.

Predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić u izjavi za Klix.ba je kazao da u ovom trenutku 16 radnika banovićkog Borca ispunjava uslove za odlazak u penziju, međutim to ne mogu ostvariti zbog neuvezivanja radnog staža.

"Riječ je o firmi koja je većinskim dijelom u državnom vlasništvu. U banovićkom Borcu danas imate jednu gospođu koja ima 68 godina i ne može ostvariti odlazak u penziju. Mi smo već najavili da planiramo formirati šatorsko naselje, odnosno postavit ćemo nekoliko šatora slično kao što smo uradili i pred zgradom Vlade TK prije godinu dana", kazao je Kopić za Klix.ba.

On je dodao da će im se na protestima pred zgradom Vlade FBiH pridružiti i grupa radnika konfekcije Borac iz Zenice koji se nalaze u istom problemu.