BiH
2

Ministar Džindić radnicima konfekcije "Borac" obećao uvezivanje radnog staža

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Enes Tanović iz Izvršnog odbora Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona (TK) za Klix.ba je kazao da su radnici Tvornice konfekcije "Borac" iz Banovića i Zenice postigli dogovor s ministrom energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Džindićem.

Kako je kazao Tanović, njihovi zahtjevi će biti ispunjeni u četvrtak na sjednici Vlade FBiH, a ministar Džindić im je obećao uvezivanje radnog staža i odlazak u zasluženu penziju.

"Tridesetog augusta ove godine s Vladom smo dogovorili određene smjernice, međutim, nisu ispoštovali dogovor. Trebala se očitovati Agencija za privatizaciju jer je 'Borac' vraćen u državno vlasništvo. Zadovoljni smo današnjim sastankom s predstavnicima Vlade FBiH i povući ćemo se ispred zgrade Vlade", izjavio je Tanović.

Podsjećamo, radnici konfekcije "Borac" iz Banovića i Zenice jutros su autobusima krenuli za Sarajevo, a namjeravali su ostati do neispunjavanja zahtjeva.

Radnicima ove tvornice koja je nekada poslovala u punom kapacitetu već godinama nije uvezan radni staž, nemaju zdravstvenog osiguranja, a za stanje u kojem se nalaze krive većinskog vlasnika Vladu FBiH. Trenutno 16 radnika banovićkog Borca čeka ispunjavanje uslova za odlazak u penziju, međutim, to ne mogu ostvariti zbog neuvezivanja radnog staža.