BiH
3

Radnici konfekcije "Borac" pred zgradom Vlade FBiH traže razgovor s predstavnicima vlasti

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Više od 40 radnika nekadašnje Tvornice konfekcije "Borac" iz Banovića i Zenice okupili su se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražeći zasluženi odlazak u penziju, a kako su najavili, postavit će i nekoliko šatora.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić za Klix.ba je kazao da su radnici autobusima u jutarnjim satima krenuli za Sarajevo te će ih nekoliko ostati pred zgadom Vlade dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Grupa obespravljenih radnika propale Tvornice konfekcije 'Borac' iz Banovića, predvođena članovima Sindikata solidarnosti TK, mirnim protestom pred zgradom Vlade Federacije BiH želi ispunjenje svojih zahtjeva, a na prvom mjestu je da se radnicima osigura odlazak u penziju. Tražimo razgovor s predstavnicima vlasti, a nas četvero će ući na pregovore", kazao je Kopić.

Prema njegovim riječima, radnici su planirali postaviti i nekoliko šatora te ne planiraju napustiti plato ispred zgrade do ispunjenja zahtjeva.

Radnicima ove tvornice koja je nekada poslovala u punom kapacitetu već godinama nije uvezan radni staž, nemaju zdravstvenog osiguranja, a za stanje u kojem se nalaze krive većinskog vlasnika Vladu FBiH. Trenutno 16 radnika banovićkog Borca čeka ispunjavanje uslova za odlazak u penziju, međutim, to ne mogu ostvariti zbog neuvezivanja radnog staža.

Radnicima konfekcije "Borac" iz Banovića pridružilo se i nekoliko radnika iz Zenice koji imaju isti problem.