BiH
15

Kopić: Savez samostalnih sindikata nas je izdao, podržali su Nacrt zakona o stečaju

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnici Sindikata solidarnosti obavili su razgovore sa čelnim ljudima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iznoseći svoje zahtjeve, a sada očekuju odluku da li će im biti dozvoljeno da se obrate poslanicima Parlamenta FBiH.

"Danas smo imali dva zahtjeva i to da se predloženi Nacrt zakona o stečaju skine s dnevnog reda i da nam se da prilika da se obratimo poslanicima Parlamenta FBiH. Sada čekamo odluku da li se neko od nas može obratiti", kazao je za Klix.ba Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Radnici nekoliko obespravljenih preduzeća iz Tuzlanskog kantona danas su se okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH protestujući zbog predloženih izmjena Zakona o stečaju, kojim bi, kako navode, umnogome bila uskraćena prava radnika.

"Na ovom primjeru ćemo vidjeti ko je za narod i obične građane, a ko nije. Ipak, saznali smo jednu frapantnu činjenicu, a to je da je Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa Ismetom Bajramovićem podržao predložene izmjene Zakona o stečaju. To je sramno i veleizdaja radničke klase. Bajramović zastupa sam sebe, njemu radnici ne vjeruju", zaključuje Kopić.

Još uvijek je nejasno da li će obespravljeni radnici nastaviti proteste, a Kopić navodi da će s kolegama radnicima dogovoriti naredne korake.