BiH
13

Radionica o žrtvama ratnog silovanja: Žrtve u dva entiteta nemaju jednaka prava

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi stručne nevladine organizacije Medica Zenica danas je otvorena radionica koja ima za cilj okupiti što više organizacija koje se bave problematikom žrtava ratnog silovanja te da sve one iznesu dosadašnje rezultate i očekivanja u narednom periodu.

Dvodnevnu radionicu koju su podržali Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka i ZPR Sarajevo finansirala je Ambasada Velike Britanije, a cilj je bio da se iznesu rezultati s terena o žrtvama ratnog silovanja i drugih zločina 20 godina poslije.

Na današnjoj radionici je saopćeno da ni 20 godina poslije još uvijek nije riješeno pitanje preživjelih ratnog zločina i da ne postoji sistematski pristup.

Direktorica Medice Sabiha Husić je kazala kako je ovo bila prilika da predstavnici svih nevladinih organizacija koji se bave istom problematikom iznesu svoje rezultate.

"Ovo je bila prilika da predstavnici svih nevladinih organizacija iz BiH porazgovaraju o tome šta su radili unazad 20 i više godina, koje su uspjehe postigli, koji su dobri primjeri prakse, ali i da razgovaramo o poteškoćama te šta se može poboljšati kada je riječ o saradnji sa državnim institucijama na svim nivoima i drugim organizacijama", izjavila je Husić.

Ona je dodala da NVO u BiH imaju izuzetne resurse i kapacitete, ali da se primjeri dobre prakse pokušavaju skloniti u stranu zbog istine i rezultata koji se svakodnevno predstavljaju.

"Ono što je neophodno, ukoliko želimo vidjeti snažne nevladine organizacije, jesu određena sredstva iz javnih budžeta i prepoznavanje referentne organizacije, kako bismo mogli nastaviti radom na prostoru cijele BiH", dodala je Husić.

Pravna savjetnica fondacije Udružene žene Banja Luka Lana Jajčević je istakla da žrtve ratnog silovanja danas ne mogu dobiti status civilne žrtve rata.

"Zakonodavstvo u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine nije ujednačeno. U Republici Srpskoj žrtve ne mogu ostvariti svoj status civilne žrtve rata jer od 2007. godine taj zakon ne postoji. To je velika razlika između dva entiteta, a smatramo da bi naše građanke morale imati jednaka prava na cijeloj teritoriji BiH. Naš zadatak će biti da pojačamo glas onih koji su preživjeli tako teške zločine i da radimo na tome da se taj zakon ponovo vrati", izjavila je Jajčević te dodala da se do 2007. godine veoma malo pričalo o žrtvama ratnog silovanja jer je u društvu to bila tabu tema.