Osuđen na 14 godina
11

Optuženi za ubistvo u Tumarama je već bio u zatvoru zbog silovanja: Na dopustu usmrtio staricu?

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Samel Ćatić iz Lukavca, koji je optužen za ubistvo starice u selu Tumare ranije je osuđen na 14 godina zatvora zbog silovanja i pokušaja ubistva, potvrđeno je za Klix.ba. Kako saznajemo, on je krivično djelo za koje se sada tereti počinio u vrijeme takozvanog dopusta jer zatvorsku kaznu u cijelosti nije odslužio.
Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv 40-godišnjeg Samela Ćatića iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da je krajem jula 2023. godine u mjestu Tumare počinio ubistvo 90-godišnje Jovanke Đurić.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Ćatić je ranije osuđen na 14 godina zatvora zbog počinjenja silovanja te pokušaja ubistva, a novo krivično djelo za koje se tereti je počinio u vrijeme takozvanog dopusta iz zatvora.

Naime, Ćatić je na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina osuđen jer je 27. februara 2010. godine u naselju Gornji Bistarac kod Lukavca silovao 50-godišnjakinju i nožem zadao ubodnu ranu njenom 15-godišnjem sinu, koji ju je pokušao odbraniti.

Tu presudu je donio Kantonalni sud u Tuzli, a tadašnjeg 25-godišnjaka, prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, je zbog silovanja osudio na 12 godina, a za pokušaj ubistva na tri godine zatvora. Na osnovu istog zakona, sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 14 godina zatvora.

Prema informacijama koje je Klix.ba dobio u Tužilaštvu TK, Ćatić je novo krivično djelo, odnosno ubistvo starice u selu Tumare nadomak Lukavca, počinio u vrijeme takozvanog dopusta, odnosno odsustva iz zatvora. To krivično djelo je počinjeno u julu prošle godine.

U optužnici koju je potvrdio Kantonalni sud u Tuzli je navedeno da postoji osnovana sumnja da je Ćatić u periodu od popodneva 30. do jutra 31. jula 2023. godine došao do kuće spomenute starice, koja se nalazi na osamljenom mjestu u Tumarama, ušao u kuću te joj zadao veći broj udaraca, što je dovelo do njene smrti.

Kako bi prikrio tragove, ističe se u optužnici, njeno tijelo je zamotao u prekrivač i dušek i sakrio na nepoznatu lokaciju. Optužnica protiv njega je potvrđena na osnovu drugih prikupljenih dokaza, a među kojima se navode i DNK tragovi.

U istrazi su sudjelovali i istražitelji Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije te je u određena vještačenja bila uključena i Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja Ministarstva sigurnosti BiH.