BiH
0

Protiv prijedloga SNSD-a i SDS-a četiri političke stranke

Piše: Er. M.
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH neće podržati prijedlog SNSD-a i SDS-a u vezi s ukidanjem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i brisanjem člana iz Krivičnog zakona BiH koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH. Prijedloge stranaka iz RS-a očito neće podržati ni zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB).

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je za Klix.ba kako ni SDP-ovi zastupnici neće podržati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Iz SDP-a BiH kazali su kako se još jednom pokazuje da iz RS-a iz nema razlike u pogledu na državu BiH i njene institucije, bez obzira da li je u pitanju takozvani reformski Savez za promjene ili opozicioni SNSD.

"Izmjenama Krivičnog zakona BiH predviđa se ukidanje sankcija za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Svojim prijedlogom predlagači, ustvari, pokazuju da su ipak svjesni posljedica neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, te da će, u dosljedno vrijeme, zbog toga neko morati odgovarati", saopćemo je iz SDP-a BiH.

Dodaju da će sa zajedno sa svim državotvornim snagama, stati na put svakom nasrtaju na državu BiH i njen ustavnopravni poredak.

Pored SDP-a BiH, prijedloge SNSD-a i SDS-a neće podržati ni zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), a prema svim raspoloživim informacijama protiv će biti i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB).

Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut kazao je za Klix.ba da su stvarni motivi ovih inicijativa vjerovatno isti kao i kod nekih drugih nerealnih inicijativa.

"Predlagači SDS i SNSD oba prijedloga pravdaju i pozivanjem na tzv. nacionalne interese. Te dvije stranke, međutim, nisu podržale moj prijedlog zakona iz februara prošle godine koji je za cilj imao popunu nedostajućih delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Toliko o zaštiti nacionalnih interesa", rekao je Arnaut.

On je dodao da su ove inicijative plod želje da se manje priča o suštinskim problemima svih građana ove zemlje, poput činjenice da Komisija za finansije i budžet Doma naroda već mjesecima bez ikakvog utemeljenja odbija na dnevni red uvrstiti prijedlog zakona o ukidanju "bijelog hljeba" koji je na prijedlog SBB-a u Zastupničkom domu usvojen još u martu prošle godine.