BiH
24

Državni parlamentarci u februaru raspravljaju o ukidanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH izjasniti će se 3. februara o prijedlozima SNSD-a i SDS-a koji predlažu ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i ukidanje članaka iz Krivičnog zakona BiH koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sazvala je 24. sjednicu Zastupničkog doma za srijedu, 3. februara 2016. godine.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i prijedlozi političkih stranaka iz entiteta Republika Srpska koje su SNSD i SDS predložili nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim.

Klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a u Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine traže da se iz ove pravosudne institucije izbace strane sudije.

Simbolično, iste političke stranke predložile su na istoj sjednici i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojem se predviđa da se iz zakona izbriše član koji glasi: "Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Četiri političke stranke ranije su najavile da neće podržati Prijedloge iz Republike Srpske, to su Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF), tako da oni najvjerovatnije i ne bi dobili podršku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sa druge strane, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik kazao je kako će se politički lideri iz ovog entiteta ponovo okupiti ako prijedlozi SNSD-a i SDS-a ne budu usvojeni.

Dodik je kazao kako će najvjerovatnije ići s prijedlogom da srpski predstavnici u institucijama BiH prestanu raditi sve dok zakon o Ustavnom sudu BiH ne bude usvojen.

Još uvijek se ne može nagađati kako će se ponašati SDS koji je dio vlasti sa SDA, HDZ-om BiH i SBB-om na državnom nivou.