BiH
0

Parlamentarci danas o negativnom izvještaju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Pred državnim parlamentarcima danas će se naći negativni izvještaji o prijedlozima političkih stranaka iz entiteta Republika Srpska, a koje predlažu ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i ukidanje članaka iz Krivičnog zakona BiH koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputili su klubovi zastupnika opozicionog SNSD-a i pozicionog SDS-a koji je dio parlamentarne većine na državnom nivou. Ovakvi prijedlozi uslijedili su nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim.

U Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH SNSD i SDS traže da se iz ove pravosudne institucije izbace strane sudije, dok u Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traže da se izbriše član koji glasi:

"Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Četiri političke stranke ranije su najavile da neće podržati Prijedloge iz Republike Srpske, a to su Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik kazao je ranije kako će se politički lideri iz ovog entiteta ponovo okupiti ako prijedlozi SNSD-a i SDS-a ne budu usvojeni. Dodik je kazao kako će najvjerovatnije ići s prijedlogom da srpski predstavnici u institucijama BiH prestanu raditi sve dok zakon o Ustavnom sudu BiH ne bude usvojen.

Ako prijedlozi ne budu usvojeni još uvijek nije poznato kako će se ponašati SDS koji je dio vlasti sa SDA, HDZ-om BiH i SBB-om na državnom nivou. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić nedavno je izjavio kako koalicija na nivou BiH više nije stabilna onoliko koliko je bila unazad nekoliko mjeseci.

"Sve što se dešavalo nakon izlaska Demokratske fronte iz koalicije, ulazak Saveza za bolju budućnost i hapšenje lidera te stranke Fahrudina Radončića, stvorilo je neku novu situaciju koja je, najblaže rečeno, nestabilnija nego što je bila prije", rekao je predsjednik SDS-a.

Bosić smatra da je pravosuđe u BiH jedan od glavnih izvora krize i da se stalno govori da je neophodno izvršiti velike promjene, naglašavajući da je dokaz za njegovu tvrdnju to da niko od funkcionera umiješanih u velike skandale korupcije u Republici Srpskoj nije procesuiran.