BiH
7

Protesti studenata u Mostaru: Jok preko naših leđa

Klix.ba
Protesti studenata u Mostaru (Foto: Aldin Ljubunčić/Klix.ba)
Studenti Univerziteta u Mostaru, njih oko 1.000, protestovali su danas pred Vladom i Skupštinom Hercegovačko-neretvanskog kantona tražeći svoja prava.

Kako javlja reporter našeg portala, na proteste je izašlo oko 1.000 studenata, a njima su se pridružili i građani Mostara.

Studenti su se tačno u podne okupili ispred Pravnog fakulteta u Mostaru, odakle su naoružani transparentima krenuli na mirnu protestnu šetnju. U međuvremenu im se pridružilo još studenata, ali i građana.

Kako je za Klix.ba rekao predstavnik studenata Semir Hasić, protesti su posljedica lošeg stanja na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

On je istakao kako će studenti tražiti smanjenje školarine, upisivanje Vlade HNK kao osnivača Univerziteta i smanjivanje plata ministrima i službenicima u Vladi HNK. Studenti ispred zgrade Vlade skandiraju "pravda za studente" uz ogromnu buku koju stvaraju pištaljke i sirene. Saobraćaj u ulici ispred zgrade je blokiran.

Studenti su ispred zgrade Vlade potpisali peticiju da podržavaju zahtjeve s kojima su došli na proteste.

Sat vremena nakon početka protesta situacija je postala nešto napetija. Studenti su počeli uzvikivati "Lopovi, lopovi" i "Izlazite napolje".

Kako javlja naš reporter, svi uposlenici Vlade napustili su zgradu, a premijer je na službenom putu.

Protesti su završeni oko 14 sati, a prema riječima Lejle Kovačević, članice Unije studenata, prikupljeno je oko 600 potpisa studenata. Ona ističe kako su zadovoljni brojem studenata koji je izašao na ulicu.

"Rok za ispunjavanje zahtjeva je mjesec dana i nadamo se da će u konačnici svi biti zadovoljni", rekla je Kovačević za naš portal

Ona je rekla da će u slučaju neispunjavanja zahtjeva studenti ponovo izaći na ulice, ali ovaj put uz oštrije mjere i moguće blokade ulica.

Protesti u Mostaru nastavak su protesta koji se posljednjih dana dešavaju širom naše zemlje, a posljedica su nezadovoljstva različitih slojeva društva opštim stanjem u zemlji.