{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon Sarajeva i Banje Luke, sutra protesti u Mostaru

A
12.6.2013. u 14:52
106
4
Nakon Sarajeva i Banje Luke, sutra protesti u Mostaru
106
Nakon Sarajeva i Banje Luke, sutra protesti u Mostaru
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Mostaru se sutra nastavljaju protesti koji su počeli krajem prošle sedmice. U četvrtak će u 12:05 sati ispred ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona protestovati studenti Univerziteta Džemal Bijedić.
Predsjednik Unije studenata Haris Šabanović rekao je da su mostarski studenti najpotcijenjeniji u BiH.

"Tuzlanski kanton izdvaja 1.200 KM po redovnom studentu, Zeničko-dobojski, prema podacima TI, više od 2.000 KM, dok Hercegovačko-neretvanski kanton izdavaja samo 400 KM po redovnom studentu. Već ovaj podatak vam govori da je ovakav položaj studenata i Univerziteta Džemal Bijedić neodrživ i da se hitno mora promijeniti odnos prema Univerzitetu Džemal Bijedić i studentima“, kaže predsjednik mostarske Unije studenata univerziteta Džemal Bijedić.

On kaže da su studenti svjesni generalno vrlo loše finansijske situacije u kantonu i da znaju za podatak da od prihoda od 10,5 miliona kanton HNK bukvalno finansira samo plaće.

"Sve što dođe od prihoda u kasu kantona, ide na plaće budžetskih korisnika", kaže on i dodaje da nema ni stipendija i da su generalno oba univerziteta u Mostaru, kako Univerzitet Džemal Bijedić tako i mostarsko Sveučilište, u teškoj poziciji.

Ipak, Šabanović kaže kako su vlasti kantona već dale naznaku da su uplašeni protestima. Prema informacijama koje je on dobio, jutros je prema univerzitetu isplaćena jedna tranša od 250 000 KM, što njemu lično daje nadu da će se promijeniti odnos prema studentima.

"Ipak, mi ćemo biti uporni da istrajemo u svojim ciljevima, čak i da budemo otjerani odavde u druge centre u BiH“, kaže predsjednik Unije mostarskih studenata.

Student univerziteta Džemal Bijedić i čelnik organizacija "Front ostalih" Srđan Gavrilović koji je učestvovao i na jučerašnjim protestima #JMBG ispred Gradske vijećnice, kaže da će se i on priključiti protestima mostarskih studenata kao i dosta onih koji su jučer protestirali. "Idem tamo da kažem svoj stav", kaže Gavrilović koji će se inače obratititi studentima i javnosti na sutrašnjim protestima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: