BiH
0

Protestima studenata se pridružili brojni građani i poznati Banjalučani

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više stotina banjalučkih studenata i građana okupilo se danas na protestima u tom gradu.

Nakon Sarajeva, protesti se tako šire i na druge bosanskohercegovačke gradove, a građani traže bolje uvjete života.

Studenti Univerziteta iz Banje Luke krenuli su iz Kampusa Univerziteta u protestnu šetnji kao što je to ranije bilo najavljeno.

Oni nose transparente "Uključite mozak, isključite RTRS", "Kada ćemo, ako nećemo sada", "Ko će, ako nećemo mi", "Smeta im što studiram"...

Reporter agencije Anadolije javlja da se protestima spontano pridružuju i brojni građani. Tu su i poznati Banjalučani, ekonomistica Svetlana Cenić, novinarka i aktivistica Tanja Topić, analitičar Damir Miljević... Studentima su se pridružili i pojedini univerzitetski profesori, banjalučki "Šetači" i obespravljeni pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Studenti traže bolje uslove

Đorđe Vuković, profesor Fakulteta političkih nauka (FPN), u Banjoj Luci u izjavi za agenciju Anadolija kazao je da je sjajno da su se studenti trgli iz letargije i da su izašli na ulice.

''Drago mi je da nisu podlegli pritiscima i prijetnjama. Ovo nije samo izraz nezadovoljstva studentskim standardom, već i ukupnim stanjem u društvu'', rekao je Vuković.

Aleksandar Ilić, student i jedan od demonstranata, kazao je da je glavni zahtjev studenata da se izgradi četvrti paviljon, jer je trenutno u tri paviljona studentskih domova, prevelika gužva.

"Studenti se bune i zbog loših uslova unutar doma, sanitarni čvor je veoma loš. Zalažemo se i za manje školarine i borimo se za bolje uslove studiranja. Nadamo se da ćemo postići nešto današnjim protestima“, istakao je Ilić.

"Ako je ovo jedini način da tražimo svoja prava, zašto da ne. Ovo je tek početak. Borimo se za naša prava, za rješavanje studenstkih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. I ne samo za studentske, već za svakodnevne probleme u društvu", poručila je Jovana Kljajić, studentica novinarstva i komunikologije.

Probuđena svijest građana BiH

Ona je naglasila kako studenti očekuju da današnji protesti urode plodom, a u slučaju da tako ne bude, "studenti će se potruditi da učine nešto veliko što će poboljšati uslove u kojima žive i studiraju".

"Probuđena je svijest kod građana Bosne i Hercegovine već odavno. Drago mi je što se to dešava na nivou cijele BiH i nadam se da ćemo se konačno ujediniti i uspjeti da pokrenemo velike promjene", kazala je Kljajić.

Milan Radulović otac je troje djece koja studiraju na Univerzitetu u Banjoj Luci. Na današnje proteste došao je kako bi pružio podršku studentima. Njegova djeca bore se za bolju budućnost i bolje sutra, kaže Radulović.

"Mislim da će svako pametan napraviti neki kompromis, kako bi se ispunili njihovi zahtjevi. To su mladi, pametni i školovani ljudi. Sve je krenulo od četvrtog paviljona koji nije izgrađen, a sada oni čuvaju i svoje dostojanstvo i dokazuju da nisu kopilad. Uvrijeđeni su, i ja sam uvrijeđen da neko proziva moju djecu da su kopilad", pojasnio je Radulović.

Protest bez incidenata

Proteste na kojima učestvuje više od 1.500 demonstranata na ulicama Banje Luke osiguravaju jake policijske snage.

Na stadionu FK Borac stacionirane su jedinice specijalne policije MUP-a RS, a na ulicama Banje Luke također se nalazi veliki broj policijskih inspektora u civilu. Prema nepotvrđenim informacijama, Centru javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka u pomoć su danas stigle kolege iz drugih gradova Republike Srpske (RS).

Za sada, protesti se odvijaju bez incidenata.

Policija je, podsjetimo, jučer donijela odluka da zabrani proteste studenata. Nakon izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika da studenti, iako su ispolitizirani, imaju pravo da mirno protestiraju, dato je prešutno zeleno svjetlo da skup može biti održan.

Zabranu protesta visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko usporedio je sinoć sa postupcima režima u Sjevernoj Koreji.

Inače, studenti traže izgradnju četvrtog paviljona u Kampsusu, smanjenje cijena studiranja i mastera, izražavaju podršku porodici Vulić, traže hitno rješavanje pitanja hotela Krajina, gdje bi trebali biti smješteni studenti, te korjenite promjene u društvu, otvorenu borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma, te smjenu ministra Gorana Mutabdžije.