BiH
46

Mirni protest u Mostaru: Dijelite nas i kradete 20 godina

Piše: Aldin Ljubunčić
(Foto: Klix.ba)
Građani Mostara danas su mirnim protestom ispred zgrade Vijećnice u Mostaru podržali demonstrante u Sarajevu i drugim gradovima BiH.

Transparentima, porukama i prigodnim rekvizitima, bebe u kolicima sa roditeljima, nevladine organizacije, studenti i starije generacije tražili su odgovornost političara zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju i haotičnog stanja u Gradu Mostaru.

"Mi nismo podijeljeni samo po entitetskim granicama, već i po gradovima i šta se unutar tih gradova događa. Ovo vezano za jedinstveni matični broj svakako je povod današnjeg okupljanja i Mostarci daju podršku demonstrantima u Sarajevu, kao i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, što ne znači da se iz ovoga ne mogu postaviti i druga pitanja političarima. Sada stojimo ispred zgrade Vijećnice, koja je zatvorena dugo vremena, a oni koji bi trebali biti unutra ne rade svoj posao. Smatram da je neophodno da se otvori forum, na kojem bi građani Mostara mogli postaviti pitanja zašto nemamo lokalnih izbora, zašto je ovakva situacija u Mostaru, zašto uvijek izgledamo kao specifičan grad...", kazao je za Klix.ba Husein Oručević.

Podrška mama i beba Mostara demonstrantima u Sarajevu

Blizu 50 građana Mostara jutros je krenulo u Sarajevo, ali zbog nemogućnosti velikog broja roditelja da budu ispred zgrade Parlamenta BiH, odlučili su simbolično podržati borbu za bolje sutra.

"Želimo naglasiti da je ovo incijativa mama i beba u Mostaru, koje danas nisu u mogućnosti pridružiti se demonstrantima u Sarajevu, a zajedno sa ostalim građanima Mostara želimo dati podršku protestima", navodi jedna od sudionica.

Iako se očekivao veći broj građana, najvažnije da se ovaj spontani skup, organizovan u vrlo kratkom periodu održao, a protesti su protekli bez ijednog incidenta.

Studentski protest u četvrtak

Zbog nagomilanih problema na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, studenti izlaze na ulice u četvrtak.

"Pozivamo sve studente, roditelje i građane Mostara da izađu zajedno sa nama na ulice u četvrtak, 13. juna 2013. godine, ovaj put mjesto je zgrada Vlade HNK, i sa konkretnim zahtjevima: isplata svih zaostalih dugovanja prema Univerzitetu, preuzimanje osnivačkih prava nad Univerzitetom, smanjenje plata premijeru, ministrima i zastupnicima za bar 10 posto, te svim zaposlenicima Vlade za bar 5 posto! Dovoljno dugo smo čekali i pružali druge, treće ili desete šanse. Vrijeme je da uzmemo stvar u svoje ruke i prestanemo biti žrtve politike!", ističu iz Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.