{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti poručili: Ovo je tek početak! U ponedjeljak novi protesti!

7.6.2013. u 14:06
7.6.2013. u 19:17
432
245
Studenti poručili: Ovo je tek početak! U ponedjeljak novi protesti!
432
Studenti koji su se danas oko 14 sati okupili na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu poručili su da građani koji traže donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju imaju njihovu podršku. Nakon mirne protestne šetnje, koja je završila pozivom na nove demonstracije, najveći dio studenata i aktivista se razišao, a samo nekoliko njih je ostalo pred zgradom Parlamenta BiH.
Novo protestno okupljanje zakazano je za ponedjeljak u 12 sati na Trgu Oslobođenja.

Danas je bučna protestna povorka krenula s tog trga, pa sve do zgrade Parlamenta BiH, poprišta sinoćnje dramatične blokade. Prema nekim procjenama, na vrhuncu skupa bilo je i do 4.000 ljudi. Organizatori su bili iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), a njihov predsjednik Ahmed Nurković za Klix.ba je rekao da su pozvani svi građani koji žele stvoriti pritisak na izabrane vlasti i traže njihovu odgovornost. Ukazao je na loš status studenata u našoj zemlji.

Demonstranti su zviždali i nosili transparente na kojima je pisalo: "Osuđeni na bosansku bol" i "Simbol bh. revolucije", na kojem se nalazi fotografija Belmine Ibrišević. Upravo njena priča o nemogućnosti dobijanja jedinstvenog matičnog broja je pokrenula lavinu protesta. Studentima su se u pohodu pridružili i građani, ali i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Damir Marjanović.

Ispred Vlade KS su pravili buku kako bi "probudili nadređene" i poručili im: "Ako ne znate jezik, znate jezik sile".

Pred Parlamentom BiH pridružila im se i grupa građana iz Zenice, a kiša koja je počela padati nije ih obeshrabrila.

"Puno studenata i nastavnika bilo je i prethodnih dana. Važno je da imamo razumne zahtjeve, ne trebamo se prebrojavati i razdvajati. Bitno je da se reaguje i da mladi ljudi kažu šta ih muči. Nadam se da ovaj građanski aktivizam neće završiti na ovome i da će se pokrenuti akcije koje će rezultirati konkretnim rezultatima kako nam se više ne bi dešavale buduće Belmine i slične stvari", kazala je za naš portal Lejla Turčilo s Fakulteta političkih nauka Sarajevo, koja je također uz demonstrante.

Uz parole "Studentsko proljeće" i "Ustavne reforme", te poruku da ne žele rušiti državu, već je graditi, obišli su i zgradu OHR-a, te se potom vratili pred Parlament, gdje je ostalo nekoliko aktivista i poručuju da ne namjeravaju otići jer je ovo, kako kažu, tek početak.

"Vjerujem da buntovnički dug kod studenata uzima maha. Studenti ne mogu da izdrže situaciju u kojoj se nalaze BiH. Preko glave nam je svega", kazao je Suad Beganović, jedan od studenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: